Technologie web

0

Cześć,

chciałbym się dowiedzieć, jakie technologie polecacie się nauczyć, które są przyszłościowe, których nie warto się uczyć?

0

Wszystko wskazuje, że przyszłością są smartphony i tablety.

0

Za 10 lat i tak wszystko obecne będzie przestarzałe.

Jeśli chodzi o frameworki to może zasugeruję:

  • Apache Wicket (framework komponentowy, z fajną obiektowością),
  • Google GWT (kompilacja Javy do JavaScript),
  • Play Framework (tym się nie interesowałem, ale podobno szybko się pisze proste rzeczy w tym),

Z tym, że obecnie chyba najwięcej roboty w Polsce jest w następujących frameworkach:

  • Apache Struts (chyba w drugiej wersji jest więcej),
  • JSF (w tym jakiś tam RichFaces czy inne Faces),

Wszystko z grubsza, bo webem się nigdy komercyjnie nie zajmowałem :]

0

ASP.NET i tylko ASP.NET. Java webowa prawie nie istnieje. Chociaż jest jeszcze całkiem fajny Python no i znienawidzony przez wszystkich PHP.

0

Dlaczego znienawidzony? Ja lubię PHP.

0
Tunczyk napisał(a):

ASP.NET i tylko ASP.NET. Java webowa prawie nie istnieje. Chociaż jest jeszcze całkiem fajny Python no i znienawidzony przez wszystkich PHP.

Pracowałeś kiedyś w korporacji?
Jeżeli nie, to się nie odzywaj.

W dużych firmach większość aplikacji wewnętrznych (w tym webowych) robi się właśnie w Javie.

0

Co to wicketa to drazni mnie ze albo wszystko musi byc Serializable albo trzeba jebac sie z tymi modelami. Rozumiem po co to (back button support i wersjonowanie stron) ale jest dosc toporne.

0
Tunczyk napisał(a):

ASP.NET i tylko ASP.NET. Java webowa prawie nie istnieje. Chociaż jest jeszcze całkiem fajny Python no i znienawidzony przez wszystkich PHP.

Wiekszej bzdury tutaj dawno nie przeczytalem.

Wicket - nawet fajny ale ma bardzo zle zaprojektowane komponenty. Brakuje uzycia interfejsow w kluczowych miejscach co praktycznie uniemozliwia latwe nadpisanie markupow.
Struts - szczerze tutaj nie mam doswiadczenia. Z tego co widze po ofertach pracy to raczej malo firm tego uzywa. Glowne te ktore utrzymuja stare projekty. Jesli sie myle to niech mnie ktos sprostuje :-)
JSF - chyba wiodaca technologia. Wiele fajnych bibliotek (czesciowo niedopracowanych no ale coz :D)

mućka napisał(a):

Co to wicketa to drazni mnie ze albo wszystko musi byc Serializable albo trzeba jebac sie z tymi modelami. Rozumiem po co to (back button support i wersjonowanie stron) ale jest dosc toporne.

Ciekawa maja koncepcje, u nich Serializable to IClusterable :D
Akurat tu gdzie nie trzeba to tworza interfejsy a tam gdzie sa wskazane to wszystko jest hard coded.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1