Java + Eclipse

0

Cześć,
z Javą w sumie od niedawna mam do czynienia i zawsze działałem na NetBeans'ie. Nauczyciel poprosił mnie, abym zainstalował w pracowni Eclipse Classic 3.6 i Java SE Development 7 (taki zestaw z tego co wiem to na maturę ma być). Niestety nie da się uruchomić programu (przycisk Run :) )... Najpierw zainstalowałem Javę, Eclipsa w ogóle nie trzeba było instalować. Co zrobić aby to zadziałało?

Pozdrawiam

0

Skoro Eclipse się odpala (domyślam się, bo przycisk Run jest w Eclipse) to znaczy, że korzysta z jakiejś Javy. Napisz z jakiej Javy korzysta Eclipse, jakie wersje Javy są już zainstalowane i jeśli wyskakuje jakiś opis błędu po naciśnięciu Run to przeklej ten opis tutaj.

0

Zainstalowane mam Eclipse Classic 3.6.2 (http://www.eclipse.org/downloads/packages/eclipse-classic-362/heliossr2) oraz Java SE Development 7 oraz 6.26, oraz JRE 6 i 7. To chyba wszystko co mam "Javowego" zainstalowane. Oprócz tego mam jeszcze Netbeans'a, z którego to zwykle korzystałem i kilka innych środowisk ale to do innych języków.

Treść błędu to "Editor does not a main type" - szukałem na to odpowiedzi, ale jakoś nie mogę tego ogarnąć...

Przykładowa klasa

 
package hello;

class Hello {
	public static void main(String args[]) {
		System.out.println("Boo!");
	}
}
0

Taki komunikat się pojawia wtedy, gdy próbujesz uruchomić plik (aktualny w edytorze), który nie zawiera funkcji main. Po najechaniu na przycisk 'Run' pojawia się podpowiedź, który plik będzie uruchomiony.

0

Tylko, że ja mam tylko jeden plik Hello.java i jedną klasę Hello (taką jak w poprzednim poście), czyli funkcja main jest.

0

Ale czy Eclipse próbuje faktycznie uruchomić ten plik? Czasem jest tak że klikasz Run a on uruchamia co innego...

0

Dzięki wszystkim za pomoc :) Pobawiłem się ścieżkami do javy (dałem nowszą wersję 7 a nie 6, ale to nie tu był problem), szukało pliku tam gdzie go nie ma... Teraz to nawet składnię podpowiada :)

Załóżmy że mam projekt o nazwie "Asd" a w nim pakiet asd i klasę Asd.java, i obok pojawia mi się JRE System Library 7 [jre7]. Po co to jest i czy musi tam być?

I jeszcze jedno pytanko. Co mi wystarczy do pisania podstawowych programów (biblioteka podstawowa) w javie w Eclipse? Eclipse oraz jre? Jeśli tak to po co instalować jdk?

0

Tak, musi tam być bo to JRE jest ci potrzebne żeby eclipse nie krzyczał że brakuje ci zależności (bo tam masz wszystkie standardowe klasy javy...)
JDK jest ci potrzebne żeby kompilować cokolwiek w javie ;] Zauważ że w eclipse masz też ścieżkę do JDK i bez tego nic bys nie skompilował ;]

0

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

0
Shalom napisał(a)

JDK jest ci potrzebne żeby kompilować cokolwiek w javie ;] Zauważ że w eclipse masz też ścieżkę do JDK i bez tego nic bys nie skompilował ;]

Nieprawda... Eclipse ma własny wbudowany kompilator... i da się kompilować z samym JRE.
(tylko wtedy nie można podejrzeć źródeł i dokumentacji API Javowego)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1