PROBLEM z metodami

0

Hej,

Mam mały problem, eclipse wyświetla mi błąd Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
at s6731.main(s6731.java:15)

który odwołuje się do linijki jan.getAccount().deposit(1000);

main wygląda następująco:

Person janP = new Person("Jan"),
alaP = new Person("Ala");

    BankCustomer jan = new BankCustomer(janP);
    BankCustomer ala = new BankCustomer(alaP);

    jan.getAccount().deposit(1000);
    ala.getAccount().deposit(2000);
    jan.getAccount().transfer(ala.getAccount(), 500);
    ala.getAccount().withdraw(1000);

    //System.out.println(jan);
    //System.out.println(ala);

    Account.setInterestRate(4.5);
    jan.getAccount().addInterest();
    ala.getAccount().addInterest();

public class Person {
String imie;

public Person(String imie) {
	this.imie = imie;
	// TODO Auto-generated constructor stub
}

}

public class Account {
int balance;
static double stopa;

public void deposit(int i){
	System.out.println("siema");
	
}
public void withdraw(int i){
	//balance-=i;
}
public void transfer(Account konto, int i){
	konto.balance+=i;
	this.balance-=i;
}
public void addInterest(){
		
}
public static void setInterestRate(double d) {
	stopa = d;	
}

}

public class BankCustomer {

public Person klient;
public Account konto;

BankCustomer(Person nazwa){
	klient = nazwa;
}
public Account getAccount() {
	
	return this.konto;
}

}

Generalnie nie mam pojęcia gdzie leży mój błąd - prawdopodobnie jest trywialny.
Dodam że dopiero startuję z programowaniem, niektóre błędy mogą się wydać oczywiste.

Gdzie leży błąd? Help.

0

Nigdy nie tworzysz konta z klasy BankCustomer, tam jest pusta referencja.

0

Rozbuduj trochę konstruktor w klasie BankCustomer

        BankCustomer(Person nazwa){
                klient = nazwa;
                konto=new Account();
        }
0
bogdans napisał(a)

Rozbuduj trochę konstruktor w klasie BankCustomer

        BankCustomer(Person nazwa){
                klient = nazwa;
                konto=new Account();
        }

Ok, fajnie, wszystko śmiga, dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1