Realizacja pętli gry

0

Witam.

Chciałbym tak zrealizować główną pętlę w grze, aby kolejno parsowała dane z urządzeń wejścia/wyjścia, wykonywała obliczenia i generowała obraz. Jednak jak mam zmusić program, aby konkretnie działał w takiej kolejności?

2

while (1)
{
odczytaj_io();
wykonaj_obliczenia();
generuj_obraz();
}

0

No sam bym na to nie wpadł :/

A teraz bardziej w praktyce w Javie? W c++ jakoś lepiej mi to szło, a tutaj nie mam pojęcia jak zrealizować przy tych wszystkich listenerach itd.

1

http://helion.pl/ksiazki/java-tworzenie-gier-david-brackeen-bret-barker-laurence-vanhelsuwe,javtwg.htm
W książce "Java Tworzenie Gier" jest kod źródłowy prostej platformówki. Helion na swojej stronie udostępnia materiały, więc pobierz paczkę i przeanalizuj kod z rodziału 5.

3

Zapewne używasz AWT/Swing, który ma system zdarzeniowy. Tak jak być powinno, po ludzku. Bo to jest framework do okienek, nie do gier.
To, co robiłeś w c++ miało raczej polling, co jest łatwiej zrozumieć i wykorzystać w grze takiemu laikowi...

Java ma bardzo dobry multithreading, więc nie ma co się ograniczać do jednej pętli, która robi wszystko.

Jako że masz takie problemy, to znaczy, że nawet podstaw Javy nie znasz...
Łap oficjalny tutorial: http://docs.oracle.com/javase/tutorial/
Powinieneś przeczytać po kolei od góry do dołu wszystko co jest w sekcji Trails Covering the Basics jeśli w ogóle chcesz zacząć.

2
Kerai napisał(a)

Zapewne używasz AWT/Swing, który ma system zdarzeniowy. Tak jak być powinno, po ludzku. Bo to jest framework do okienek, nie do gier.
To, co robiłeś w c++ miało raczej polling, co jest łatwiej zrozumieć i wykorzystać w grze takiemu laikowi...

Java ma bardzo dobry multithreading, więc nie ma co się ograniczać do jednej pętli, która robi wszystko.

Jako że masz takie problemy, to znaczy, że nawet podstaw Javy nie znasz...
Łap oficjalny tutorial: http://docs.oracle.com/javase/tutorial/
Powinieneś przeczytać po kolei od góry do dołu wszystko co jest w sekcji Trails Covering the Basics jeśli w ogóle chcesz zacząć.

Błyszczysz po prostu. Jeżeli ktoś aż tak cię kara w życiu codziennym, to odgryzaj się mu, a nie wchodzisz na fora i wywyższając się próbujesz zapomnieć ;)
just_like_that - dzięki, już analizuję.

4

Tacy newbie są moimi ulubieńcami! :) A zawsze radzę: NAJPIERW uczymy się podstaw a dopiero POTEM piszemy gry. Nie da się tego zrobić w drugą stronę, po prostu się nie da! To jest żaden wstyd przeczytać ksiażkę czy jakiś tutorial, naprawdę! Ja wiem że każdy na początku chciałby w kilka dni napisać super hiper grę i się pochwalić przed kolegami jakim to jest kozakiem koderem, ale tak się zwyczajnie nie da. Nie zostaniesz mistrzem polski w bieganiu w tydzień po rozpoczęciu treningów, tak samo nie napiszesz gry/systemu operacyjnego w kilka tygodni (a nawet miesięcy jeśli wymyślisz sobie skomplikowaną grę) od rozpoczęcia nauki programowania.
@Visher próbowałeś napisać coś mniejszego? Na przykład turową grę - powiedzmy karciankę albo planszówkę? Spróbuj, to znacznie łatwiejsze a może się czegoś ciekawego nauczysz :)

0

Wszyscy wychodzicie ze świetnego założenia, że ja właśnie przygodę z Javą zaczynam, no ale to się właśnie tak dzieje gdy pisze się o czymś, o czym się nie wie.
Dla przykładu mój ostatni program (niedokończony) umożliwiający tworzenie algorytmów (cała obsługa tylko myszą), tutaj w przykładzie ciąg Fibonacciego:

Weźcie sobie do serca pierwsze zdanie.

4

Visher. Brakuje u Ciebie pokory...takiej zwykłej-ludzkiej. To Ty zadajesz pytanie czyli Ty szukasz pomocy. Piszesz lamerskiego posta: ogólnikowy ni z d**y ni w oko. Szczerze to krwq najmądrzej Ci odpisał. Chcesz coś więcej to sam się trochę wyślil.

3

(cała obsługa tylko myszą)

Nieprawda, używasz klawiatury.

0
lipkerson napisał(a)

Visher. Brakuje u Ciebie pokory...takiej zwykłej-ludzkiej. To Ty zadajesz pytanie czyli Ty szukasz pomocy. Piszesz lamerskiego posta: ogólnikowy ni z d**y ni w oko. Szczerze to krwq najmądrzej Ci odpisał. Chcesz coś więcej to sam się trochę wyślil.

To że szukam (szukałem) odpowiedzi na pytanie nie oznacza, że mam zamiar tolerować cynizm wobec mnie. I pokorą nie jest klękanie do stóp takim ludziom.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1