Hibernate a tworzenie tabel w bazie?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-30 12:09
MX
0

Witam
Nurtuje mnie jedna kwestia. Jestem na początkowym stadium nauki Hibernate, obecnie teoria ale mam takie pytanie. Tworząc klasy pojo które będę utrwalał w bazie MySQL czy muszę najpierw tabele utworzyć w bazie? Czy automatycznie zostanie to uczynione za mnie przy interpretacji pliku mapującego dla każdego obiektu trwałego? Nie testowałem nic więc pytam. Bo jęsli muszę robic tabele to jest to dla mnie wielce nie logiczne.

Pozostało 580 znaków

2011-10-30 17:50
Moskitek
0

To czy tabele będą utworzone zależy od konfiguracji. UpdateSchema albo createschema jakoś tak nie pamiętam dokładnie, sprawdź sobie. NAtomiast inna kwestia - zachowywanie spójności bazy za pomocą tego mechanizmu w środowisku produkcyjnym nie jest dobrym pomysłem.

Pozostało 580 znaków

2011-10-30 19:25
MX
0

Więc powinno się na sucho porobić tabele w bazie i później na nich działać?

Pozostało 580 znaków

2011-10-30 22:10
0

Powinieneś połączyć obie metody. Niech Hibernate wygeneruje tabele, a następnie po przeprowadzeniu testów wydajnościowych powinieneś dostosować schemat do konkretnych potrzeb.

Pozostało 580 znaków

2011-10-30 23:11
Moskitek
0

Dokładnie tak jak kolega powyżej.
Możesz pomyśleć jeszcze o czymś w rodzaju odpowiednika "railsowych" migracji, lub np db unit, liquibase

Pozostało 580 znaków

2011-10-31 19:18
MX
0

Mam jeszcze takie pytanie. Czy przy każdym odwołaniu do bazy danych powinienem pracować na nowym obiekcie session i transaction? Czy mogę zrobić wczytanie obiektu o id 12 cos na nim podziałać a następnie wywołać commite() i dalej pracować na tej samej sesji sprawdzając coś w id8. Czy zawsze po wywołaniu commite() powinienem zamykać sesję?

Pozostało 580 znaków

2011-10-31 21:21
MX
0

Już wszystko wiem

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0