dynamiczne dodawanie komponentu JTextField

0

Witam, mam problem z dynamicznym dodawaniem komponentu JTextField poprzez tablicę, z której będą pobierane dane do sortowania.
Cały program już napisałem, ale do pełni szczęścia i działania programu pozostał jeden problem do rozwiązania, z którym nie daję sobie rady. Jak to zrobić?

import javax.swing.*;
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;

public class Main {
  
  JTextArea tekst;
  JTextField a;
  JTextField b;
  
  
    public static void main(String[] args) {
    Main gui = new Main();
    gui.tworzGUI();
  }


  public void tworzGUI() 
  {
	  
	panelwyboru panelwyboru = new panelwyboru();
    JFrame ramka = new JFrame();
    JPanel panel = new JPanel();    
    
    ramka.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
    JButton cyfry = new JButton("Wprowadź");
    ActionListener przyciskcyfry = new przyciskcyfry();
    cyfry.addActionListener(przyciskcyfry);    
    tekst = new JTextArea(10,20);
    tekst.setLineWrap(true);
    JLabel nazwa = new JLabel("Podaj ilość cyfr: ");     
    JScrollPane przewijanie = new JScrollPane(tekst);
    przewijanie.setVerticalScrollBarPolicy(ScrollPaneConstants.VERTICAL_SCROLLBAR_ALWAYS);
    przewijanie.setHorizontalScrollBarPolicy(ScrollPaneConstants.HORIZONTAL_SCROLLBAR_NEVER);
    a=new JTextField("",12);
    panel.add(przewijanie);
    panelwyboru.add(nazwa);
    panelwyboru.add(a);
    panelwyboru.add(cyfry);
    ramka.getContentPane().add(BorderLayout.CENTER, panel);    
    ramka.getContentPane().add(BorderLayout.WEST, panelwyboru);    
    ramka.setSize(350,300);
    ramka.setVisible(true);
  }
  
  
  class przyciskcyfry implements ActionListener
  {
	 
    public void actionPerformed(ActionEvent zdarzenie) 
    {
      
    	int m = Integer.parseInt(a.getText());
    	b = new JTextField[m];                           //  **Tutaj nie chce działać.**
        for(int i=0; i<b.length; i++)                       ----------------------------
        {                                                         ----------------------------
            b[i]=new JTextField();                         ----------------------------
            panelwyboru.add(b[i]);                        ----------------------------
        }                                                         ----------------------------
        panelwyboru.revalidate();                      //   **Tutaj kończy się mój problem.**
    	 	
    	int[]w = new int[m];
    	czytajWek(w,m);
    	drukujWek(w,m,"Elementy wektora");
    	w= sort_proste(w,m);
    	drukujWek(w,m,"Elementy wektora");
    	
        	
    }
    public void czytajWek(int[] w,int m)
    {
    String wartosc;
    int j;
     
    
    for(j=0; j<m; j++)
    {
    j++;
    wartosc = JOptionPane.showInputDialog("podaj wartość "+j+"/"+w.length);
    j--;
    w[j]=Integer.parseInt(wartosc);

    }
    }
    
  }
  public static void drukujWek(int[]w,int m, String tekst)
  {
  int i;
  String napis;
  napis = " ";
  for(i = 0; i<m;i++)
  napis +=" "+w[i];
  JOptionPane.showMessageDialog(null,napis,tekst,JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
  }
  private static int[] sort_proste(int[]w,int m)
  {
  int p, min, pozmin;
  for (p=0;p<m-1;p++)
  { min = w[p];
  pozmin = p;
  for(int k=p+1;k<m;k++)
  if(w[k]<min)
  {
  min = w[k];
  pozmin=k;

  }
  w[pozmin] = w[p];
  w[p]=min;
  }
  return w;
  }
  
  class panelwyboru extends JPanel 
  {
  public panelwyboru()
  {
	  setBackground(Color.red);
	  
  }
  }
  
} 

Z grafiką bawię się od niedawna i kod może być trochę chaotycznie napisany, ponieważ byłem pewny, że dam radę to napisać w krótkim czasie. Jednak tak się nie stało.

0
  JTextField b;
  ...
  b=new JTextField[m];

b jest polem tekstowym, czy tablica pól tekstowych?

0

tworzenie obiektu panelwyboru przesunąłbym do klasy main tak żeby był on widoczny dla Listenera

0

Poradziłem sobie z tym, może nie w 100% tak chciałem, ale działa. Ale mam problem. W jaki sposób mając tą metodę:

 public void czytajWek(int[] w,int m)
    {
    String wartosc;
    int j;
 
 
    for(j=0; j<m; j++)
    {
    j++;
    wartosc = JOptionPane.showInputDialog("podaj wartość "+j+"/"+w.length);
    j--;
    w[j]=Integer.parseInt(wartosc);
 
    }
    }

zmodyfikować ja tak, że zamiast tego: wartosc = JOptionPane.showInputDialog("podaj wartość "+j+"/"+w.length); z góry dostaniemy liczby i wrzucimy je tutaj? Na przykład int a=2,b=3,b=1,b=7,b=5; Czyli nie będzie nam wyskakiwało okienko, tylko liczby dostaniemy "od górnie". Tylko, że to musi być zrobione tak, że nie wiemy ile tych liczb będzie. Czyli wszystko będzie zależało od parametru "m". Dokładniej mam zrobione JComboBox z możliwością wpisania liczb od 2 do 10. Wiem, że najłatwiej byłoby stworzyć 10 metod obliczających, ale to nie jest rozwiązanie. Ma ktoś jakiś pomysł?

0

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli nie chcesz pytać użytkownika o współrzędne wektora, to je wylosuj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1