Hibernate - instalacja

0

czy do poprawnego działania Hibernate trzeba ustawić jakieś ścieżki? Jeśli tak to jakie?
Pozdrawiam

0

JBoss AS (przynajmniej w wersji 4.2.*) ma już Hibernate w swoim libie i nie musisz więc dodawać Hibernate do swojej aplikacji.
Jeżeli serwer nie ma domyślnie Hibernate, to musisz dorzucić jary z Hibernate do liba w swoim earze/warze lub dodać do liba serwera.

0

ja nie chciałem tu używać JBossa, chciałem zrobić pierwszy przykład z tutoriala ze strony hibernate.org , podlaczyc sie do bazy danych i tyle, nie uzywając jeszcze zadnych kontenerow , niestety wyskakuje mi błąd gdy kompiluje z mavena. Tam gdzie są dependencies. Nie wiem gdzie dodać jakie biblioteki zaby maven to odnalazł i skompilował :/

0

Czyli jak rozumiem chcesz napisać aplikację w Javie SE, która bezpośrednio łączy się do bazy (bez serwera aplikacyjnego)?

Jeżeli tak, to od razu ostrzegam, że nie będziesz mógł skorzystać z Container Managed Transactions i innych udogodnień serwera aplikacji (pewne z tych rzeczy można zrobić Springiem).

Musisz zrobić:

  1. Upewnić się, że w konfiguracji Mavena masz repozytorium, które zawiera Hibernate
    http://community.jboss.org/wiki/MavenGettingStarted-Developers
  2. Zbuduj swoją aplikację (mvn package). Maven ściągnie zależności
  3. Przekopiuj zależności za pomocą dependency plugin do katalogu lib http://maven.apache.org/plugi[...]n/copy-dependencies-mojo.html
    (mvn dependency:copy-dependencies -DoutputDirectory=lib)
  4. Uruchom aplikację dodając do classpath wszystkie jary z katalogu lib

Jeżeli używasz jakiegoś IDE (np. Eclipse z pluginem m2eclipse) to punkty 3. i 4. zrobią się same.

0

dzieki za podpowiedz, tak chcialem na J2SE to zrobic
dependencies to byl moj problem, teraz jak juz wiem jak to dziala to poszlo

ps. ciekawe jak bedzie wygladala zabawa pod np. Tomcatem, juz przeczuwam problemy z konfiguracyjnymi xml

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0