JavaEE - jakie frameworki?

0

Witam,
mam prośbę do bardziej doświadczonych o pomoc w wyborze frameworków, którymi mógłbym podeprzeć się w pisaniu aplikacji sieciowej.
Jest to mój pierwszy projekt, więc przewiduję dodatkowy czas na naukę. Aplikacja ma za zadanie obsługiwać magazyn i warsztat, ma obsługiwać transakcje związane z funkcjonowaniem tych działów.
Jakich frameworki polecalibyście do zastosowania w tym przypadku? Aplikacja będzie rozwijana, zależy mi na narzędziach, które są elastyczne i zapewniają skalowalność przy rozszerzaniu projektu.

Dzięki z góry :)

0

Cos innego niz Java EE, np Spring. Wlasciwie cokolwiek tylko nie Java EE.
;d Czekam na zjebke.

0

Apache Wicket + Google Guice + najnowsze JPA + project Lombok. Ewentualnie wybierz sobie coś z blogu Koziołka/ szkoleń Krolika.

0

Co masz na myśli pisząc "aplikacja sieciowa"? Ma chodzić w przeglądarce www czy przez dedykowaną aplikację kliencką?
Ja nie odradzam z automatu JavaEE...

0
mk761203 napisał(a)

Co masz na myśli pisząc "aplikacja sieciowa"? Ma chodzić w przeglądarce www czy przez dedykowaną aplikację kliencką?
Ja nie odradzam z automatu JavaEE...

Aplikacja chodząca w przeglądarce. Czemu wszyscy odradzają JavaEE?

0

J2EE do wersji 1.4 była upierdliwa implementacyjnie i jeszcze bardziej konfiguracyjnie, ale teraz to już inna bajka. Generalnie jak rzuci się okiem na obecne trendy w architekturze dużych aplikacji to wszyscy idą w kierunku zaproponowanym już dawno przez Javę.
A Ty dlaczego zastanawiasz się na JEE?

0

poczytaj sobie tutaj, artykuł i dyskusję pod nim:
http://jdn.pl/node/1055

0

A ja słyszałem, że to Java EE (szóstka) idzie w kierunku wyznaczanym przez innych. Oczywistą zaletą Javy EE jest to, że jest to standard od krowiastej firmy, a wielkie biznesy (a bardziej ich prezesi, kierownicy itp) lubią rozwiązania od wielkich firm. W przypadku własnych niedużych projektów lepiej wybrać coś co faktycznie odpowiada potrzebom, a nie kierować się popularnością rozwiązań.

Blog Koziołka:
http://koziolekweb.pl/
...chociaż Koziołek lubi Vaadina, a to jest rozwiązanie w pełni AJAXowe, a więc nieindeksowalne oraz zabiera trochę pasma, za to na pewno jest dobre do intranetów.

0

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Już się czegoś nauczyłem -nie do końca sensownie skonstruowałem pytanie :

Jak napisałem, chciałbym napisać program, który "chodzi w przeglądarce". Jako że trochę się bawiłem Javą SE, pomyślałem, że napiszę go w Javie. Wydawało mi się, że JavaEE to ogólnie wersja Javy przeznaczona do uruchamiania na serwerze a okazało się że jakby pomyliłem pojęcia.
Krótki rzut okiem na google'a zwrócił mi sporo technologii/frameworków: JSP, JSF, Facelet, Struts, Spring, Hibernate, EJB, GWT, etc.
Nie bardzo wiem co wybrać, tak by 1) było elastycznie na przyszłość (było skalowalne), 2) było na tyle powszechne i stosowane, by móc liczyć na wsparcie społeczności 3) było technologią z perspektywami a nie schodzącą.

Zatem, moglibyście poradzić, w co powinienem zainwestować swój czas i wysiłek?

0

Zadaniem architekta jest dobór odpowiedniej technologii i ten wybór zależy oczywiście od wielu czynników. JEE jest odpowiednia dla projektów w każdej skali, aczkolwiek w moim mniemaniu największą najwięcej zyska developer piszący średniej wielkości aplikacje biznesowe dla kilkudziesięciu - kilkuset użytkowników. Oczywiście małe aplikacje też da się napisać, ale to jest dobre dla tych co już pisali średnie czy duże i dobrze poruszają się w wybranej technologii. Przy małych app nie jest tak ważne bezpieczeństwo, a przy dużych standardowe rozwiązania EE bywają za małe i albo trzeba napisać coś od zera albo znacząco przeciążyć standardowe API.

0
  1. Jeżeli chodzi o społeczność to polecam PHP :)
  2. Masz jakiś plan odnośnie hostingu tej aplikacji? Dedykowany serwer? Czy gdzieś na zewnątrz?
0

Aplikacja hostowana będzie lokalne. PHP odpada z uwagi na "migrację" kodu.

0

Jeśli to ma być do użytku wewnętrzengo to użyj GWT. (JavaEE chyba nie ma odpowiednika GWT).

0
Wibowit napisał(a)

Jeśli to ma być do użytku wewnętrzengo to użyj GWT. (JavaEE chyba nie ma odpowiednika GWT).

Dzięki za podpowiedź. Mam pytanie, GWT da się odpalić na tomcacie albo glassfish-u?
Na forum doczytałem się, że niektórzy polecają vaadim, który zdaje się jes oparty na gwt. Z czego lepiej korzystać?

0

Mam pytanie, GWT da się odpalić na tomcacie albo glassfish-u?

Raczej tak.

Na forum doczytałem się, że niektórzy polecają vaadim, który zdaje się jes oparty na gwt. Z czego lepiej korzystać?

Hm, zależy do czego są lepsze narzędzia/ wtyczki/ rozszerzenia/ whatever, które jest lepiej wspierane, lepiej się integruje, itd Aktualnie nie jestem w temacie.

0

Dzięki wszystkim za rady, wyglądana to, że przyjżę się bliżej gwt i vaadim, pewnie przerobię jakiś tutorial i na tej podstawie wybiorę narzędzie do dalszej pracy.
Pozdrawiam

0
Wibowit napisał(a)

Apache Wicket + Google Guice + najnowsze JPA + project Lombok. Ewentualnie wybierz sobie coś z blogu Koziołka/ szkoleń Krolika.

Aha, z zaproponowanego stosu to raptem JPA jest czescia (malutka) Javy EE.

Wibowit napisał(a)

Jeśli to ma być do użytku wewnętrzengo to użyj GWT. (JavaEE chyba nie ma odpowiednika GWT).

Wczesniej narzekasz na Vaadina a pozniej polecasz GWT. A wiesz jaka jest relacja Vaadin-GWT? Widac nie, poczytaj, ot chocby na wikipedii.

gier0 napisał(a)

Mam pytanie, GWT da się odpalić na tomcacie albo glassfish-u?

Oczywiscie ze sie da, a na czym innym.

Moja rada jest taka - jelsi zabierzesz sie za Jave EE, to kup licencje narzedzia o nazwie JRebel, ktore pomaga przy pisaniu poniewaz nie trzeba ciagle robic redeployow. Dziala z servletami, jpa, ejb i calym badziewiem. Nie moge skonczyc sie zachwycac tym. Bez JRebel nie tykam juz wiecej Javy EE. I jesli ktos twierdzi ze GlassFish wspiera hot deployment i inne takie banialuki, to po prostu nic na tym nie probowal napisac. Tomcat jest tu o wiele lepszy, ale z JRebel - piszesz kod, ctrl+s, eclipse / nb kompiluje, uruchamiasz aplikacje / idziesz do poprzedniego / nastepnego widoku i juz widzisz zmiany. Bajka.

Aha, Vaadin, nie vaadim.

0

Wczesniej narzekasz na Vaadina a pozniej polecasz GWT. A wiesz jaka jest relacja Vaadin-GWT? Widac nie, poczytaj, ot chocby na wikipedii.

Wiem, że Vaadin korzysta z GWT. Nie korzystałem z Vaadina, ale oparcie Vaadina o GWT nie implikuje, że GWT posiada wady Vaadina, raczej w drugą stronę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1