Eclipse, jaki plugin do Swing

0

Szanowni forumowicze,
Towarzysze kodu. Jestem zmuszony przerzucić się na Eclipse(z Netbeans) i szukam pluginów. Czy znacie jakieś darmowe pluginy, które byście mi polecili(również do zastosowań komercyjnych, ponieważ kompletuję Eclipse do pracy)?

Dziękuję i pozdrawiam,
A.

0

Może to: http://code.google.com/intl/pl-PL/javadevtools/download-wbpro.html
IntelliJ IDEA też jest zabroniona?

0

Dziękuję! Już się instaluje:-)

Wibowit napisał(a)

IntelliJ IDEA też jest zabroniona?

Chodzi o to, że mam pisać wtyczki pod jeden system informatyczny, a warsztaty do tego są w Eclipse. To będzie we wrześniu, ale już mam się przerzucać na tego Eclipse. Nie podoba mi się. Netbeans zaraz po instalacji ma dużo. Ciekawe czy SwingX będzie działać, i jCalendar:-)

Dzięki,
A.

P.S. Znalazłem pełno tutoriali jak to instalować i używać, ale żadnego jak to włączać:-) Czy ktoś potrafi napisać jak w ogóle używać tego Eclipse? W NB maiłęm pełno pluginów i nie musiałem szukać tutoriali, ale na Eclipse chyba jestem za głupi...

0

Ok. Napiszę w nowym poście, żeby było widoczne. Jeżeli ktoś kto zostanie brutalną siłą pod groźbą wieloletnich tortur itp. zmuszony do używana Eclipse i jego pluginów i będzie mieć problem z rozeznaniem się na tym wypalonym wiecznym ogniem terenie:

  • jak dodać np. jFrame?
    Niestety nie tak jak w NB. Nie otworzy nic się od razu i widoczne. Wybieramy jakieś tak java aplication i u góry w lewym rogu powinna być ikonla z podpowiedzią:
    Create Visual Classes
    Wybieramy tam np. Swing->jFrame
    Otworzy się okienko! Hura! 50 kliknięć aby osiągnąć to co w NB mamy od razu.

  • jak dodać komponenty na formę,
    Ok. Mamy formę. Ale skąd wziąć komponenty? No właśnie. Lipa, rozglądamy się na prawo, lewo, górę, dół i mamy wielkie 4 litery. Pełno ikon, kolorów, labeli, gdzie szukać?
    Otóż w lewym dolnym rogu jest taka malutka ikoneczka. Co z tego, że coś co jest bardzo istotne jest prawie niewidoczne. No cóż, życie nie bajka, prędzej czy później i tak nam się wzrok zepsuje, więc nie bądźmy źli na Eclipse, że nam ten proces przyspieszy, przynajmniej prędzej się z tym oswoimy.
    Ok. Kliknęliśmy na ikonę i pojawiło się menu... Czytamy elementy list i nic nie widzimy nic ciekawego. No i dobrze, bo nic tam nie ma, klikamy na "other".
    Tam wybieramy folder "Winodws builder". To się pojawi po zaisntalowaniu paczki z postu Wibowita(dziękuję). A stamtąd wybieramy "palette" i dajemy ok.
    Pojawia się okno z całą gamą komponentów(jeszcze więcej zbyt małych ikonek).

  • gdzie są properties??
    Tam gdzie było palete, w tym samym folderze. Tylko nazywają się Structure. Włączymy je i mamy nasze opcje komponentów.

Na pytania typu:
Dlaczego jak dam label na formę to ma szerokość całego okna? I dlaczego nie da się tego zmienić? Na razie nie odpowiem.

Miałbym też pytanie/prośbę:
Dodaje mój ulubiony jCalendar z datapickerem(z pliku .jar) i całą resztą dobrodziejstw i mi wykrywa komponenty, ale niestety jak dam ok, nic się nie dodaje? Żyje nadzieją, zę to ja coś źle robię i Eclipse mi to obsłuży. Ktoś zna rozwiązanie?
Jak się nie da to chyba pójdę się za(.jar)ać w trupa jakimś gównem(doświadczenie mam zerowe więc szybko pójdzie).

0

W Eclipsie się nie orientuję i też nie trawię tego przekombinowanego ustrojstwa. Jeśli chodzi o NetBeans Platform, na przykład, to czytałem o takiej sytuacji, że pewna osoba pisała właśnie w IntelliJ IDEI jakiś projekt oparty o NetBeans Platform. Może wtyczki do Eclipse też się da zrobić w innym IDE?

Hmm, chyba się zagalopowałem. Chyba nie chodzi ci o pisanie wtyczek do Eclipse :p

0

Oj, nie, nie. Na szczęście nie. Chyba będę musiał pisać w 2 środowiskach. Eclipse chyba się nie da używać... Przynajmniej nie na darmowych pluginach:-(
Ciekawe czy jest takie iReport jak w NB... Pewnie nie, albo kosztuje 1000 baksów...
Ok. JCalendar już działa, to nie jest tak źle(po restarcie Eclipse):-) Jednak nie wiem jak mam tworzyć te komponenty na formatce. Nie da się ich przesunąć dowolnie. Ale nie jest tak źle. Przynajmniej równo wychodzi:D
Chciałbym pogadać z kimś kto używa Eclipse i żyje:-) I tak ja chcę wrócić do Visual Studio .net... To był raj.

1

Cześć. A ja tam wolę Eclipse! o ! :P :D

0
Black007 napisał(a)

Cześć. A ja tam wolę Eclipse! o ! :P :D

Mogę wiedzieć dlaczego?

0

Szczerze powiem, że to po prostu przyzwyczajenie. Od 4 lat w nim siedzę i już nie umiem wrócić do NB.
poza tym ja piszę w Swingu a nie wyklikuję formatki Swinga. Dzięki temu mam więcej kontroli nad tym, co robi program i jak wygląda.
Do tego używam darmowego jgoodies Forms - który daje mi pełną kontrolę nad układem formatki.
Ponadto mnogość pluginów, maven, aspectJ itd. itp. (wiem, do NB też są, ale top potęga przyzwyczajenia)
Jest lżejszy niż NB, szybciej się ładuje...

Ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam.

0

Może coś takiego
http://code.google.com/p/visualswing4eclipse/
niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia z eclipse więc nie wiem czy ta wtyczka jest dobra czy zła.

Ja osobiście piszę w PHP ie i teraz trochę w JAVIE i żeby sobie to ładnie podzielić wpadło mi do głowy że do JAVY będę używał Eclipse a do PHP nb.

0

hej, zainstalowałem jgoodies Forms, jednak po stworzeniu JFormDesigner Form pojawia się okienko o podanie klucza, aby go dostać należy kupić licencję, a są jakieś darmowe wersje tej wtyczki?

0

Darmowa wersja jest, ale działa, jako biblioteka.
Biblioteka służy do zarządzania rozmieszczeniem komponentów na formatce.
Chodzi o to, że zamiast layout managerów typu border layout, flow layout itp. itd. mamy formLayout, który pozwala definiować okna co do piksla.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1