Odtwarzanie AVI w Javie

0

Piszę program w Java SE, który między innymi ma odtwarzać pliki AVI. Szukając sposobu na to, znalazłem:

http://www.deitel.com/articles/java_tutorials/20060422/PlayingVideowithJMF/
http://www.jcreator.com/forums/index.php?showtopic=2562

Chodzi o wykorzystanie JMF. Ten pierwszy jest dla odtwarzania plików z Internetu lub z wnętrza pliku JAR (url), a ja chce odtwarzać AVI z dysku.

Ten drugi nie działa.

Jak najlepiej zrobić? Mam okno w Swingu, a na nim JPanel, w którym chce odtwarzać obraz pliku.

0
Bilski napisał(a)

Chodzi o wykorzystanie JMF. Ten pierwszy jest dla odtwarzania plików z Internetu lub z wnętrza pliku JAR (url), a ja chce odtwarzać AVI z dysku
Może mu po prostu podaj url do pliku...

Bilski napisał(a)

Jak najlepiej zrobić? Mam okno w Swingu, a na nim JPanel, w którym chce odtwarzać obraz pliku.
JMF jest trochę.. stary.
Użyj czegoś innego. Np. to używa ffmpega do dekodowania, etc. http://www.xuggle.com/xuggler

0

No ale co za problem? Chcesz z dysku ... ?

Przecież createRealizedPlayer może przyjmować obiekt typu MediaLocator:

MediaLocator videoSource = new MediaLocator("file://" + file);

gdzie file to sobie dasz File file = new File(...tutaj plik na dysku) czyli:

 
MediaLocator videoSource = new MediaLocator("file://" + file);
Manager.setHint(Manager.LIGHTWEIGHT_RENDERER, true); //<<- nie wiem po co to było ale chyba ważne
Manager.setHint(Manager.PLUGIN_PLAYER, new Boolean(true)); //<<- to też jakoś ważne:)
Player p = Manager.createRealizedPlayer(videoSource );

A jak chcesz mieć kontrolę ( w sensie cos więcej niż stop/start-zalezy czy oprócz puszczania avika chcesz coś jeszcze)nad
playerem to nie zapomnij:

 
FramePositioningControl positioner = (FramePositioningControl) p.getControl("javax.media.control.FramePositioningControl");
FrameGrabbingControl grabber = (FrameGrabbingControl) p.getControl("javax.media.control.FrameGrabbingControl");

Time duration = p.getDuration();
int totalFrames = positioner.mapTimeToFrame(duration);

Mozesz wtedy przechwytywać klatki i robić z nimi co tam chcesz:

 
	positioner.seek(numerklatki);
        Buffer buffer = grabber.grabFrame();
        
        VideoFormat vFormat = (VideoFormat) buffer.getFormat();
        BufferToImage bToImage = new BufferToImage(vFormat);
        Image captured = bToImage.createImage(buffer);
        BufferedImage buffImg buffImg = new BufferedImage(captured.getWidth(null), captured.getHeight(null), BufferedImage.TYPE_INT_RGB);
         

Musisz pamiętać o jednej rzeczy:avi to kontener. A co w nim jest to inna kwestia. JMF nie wspiera sam z siebie MPEG-4, xvida itp. Sekwencja musi być nieskompresowana lub skompresowana jakimiś starymi kodecami (takie które tylko kompresują jedną klatkę na raz - nie ma żadnych VO przechodzących przez wiele klatek).

Są oczywiście dodatkowe drivery, które to umozliwiają ale pierw ogarnij to i daj znać.

Pozdrawiam

0

Problem w tym, że najlepiej obsługiwać AVI kompresowany Xvidem, jeżeli nie ma sposobu, to ewetualnie plik MPG skompresowany kodekiem MPEG-1 lub MPEG-2.

Z drugiej strony, w kazdym przypadku mozna tak ustawić kodek, żeby każdą klatkę kompresował jako klatkę kluczową, wtedy otrzymujemy plik jakościowo zbliżony do MJPEG, ale wystarczy Xvid, żeby go obejrzeć.

Testowałem Xvid skompresowany tak, że każda klatka jest kluczowa, a potem MPEG-1 skompresowany zgodnie z VideoCD, żaden z tych dwóch plików nie działał.

Do celów testowych przygotowałem nieskompresowany plik RGB, (AVI niekompresowany w formacie YUY2 nie działa), wszystko działa, jak trzeba.

Na formie jest położony przycisk, jButton1, jPanel1 i jPanel2.

jPanel1 to obraz, a jPanel2 t kontrolki video.

 
        //MediaLocator videoSource = new MediaLocator("file://D:\\Filmy\\Test\\Test.avi");
        MediaLocator videoSource = new MediaLocator("file://F:\\zas.mpg");
        //MediaLocator videoSource = new MediaLocator("file://F:\\TVN%20Incredible%20machine.avi");
        Manager.setHint(Manager.LIGHTWEIGHT_RENDERER, true); //<<- nie wiem po co to było ale chyba ważne
        Manager.setHint(Manager.PLUGIN_PLAYER, new Boolean(true)); //<<- to też jakoś ważne:)
        Player p = null;

        try
        {
            p = Manager.createRealizedPlayer(videoSource);
        }
        catch (Exception e)
        {
        }

        Component video = p.getVisualComponent();
        Component controls = p.getControlPanelComponent();

        if (video != null) { jPanel1.add(video); }
        if (controls != null) { jPanel2.add(controls); }

        video.setLocation(0, 0);
        video.setSize(jPanel1.getWidth(), jPanel1.getHeight());

        controls.setLocation(0, 0);
        controls.setSize(jPanel2.getWidth(), jPanel2.getHeight());

        p.start();

Po kliknięciu przycisku jButton1, od kliknięcia, do rozpoczęcia odtwarzania filmu mija ok. 15 sekund. Czy da się coś z tym zrobić?

Co do operacji, to interesują mnie następujące rzeczy:

  1. Start filmu
  2. Wywołanie procedury po zakończeniu filmu
  3. Odczyt numeru aktualnej klatki w trakcie odtwarzania filmu (jeżeli nie da rady, to odczyt czasu z dokładnością do milisekundy)

Czy JMF korzysta z kodeków systemu operacyjnego, czy ma kodeki w sobie tak, jak VLC?

Czy istnieje biblioteka, że jak się ją doinstaluje do mojego programu, to XVid i MPEG różnej maści ruszy bez problemów?

0

Kombinowałem z: http://jffmpeg.sourceforge.net/download.html

Ale przy próbie odpalenia JMFRegistry skompilowanego w sposób opisany w dokumentacji, pojawia się:

D:\Java\VideoTest\jmapps-src-211-149828\jmapps\lib>java JMFRegistry
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/sun/media/ui/TabC
ontrol
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.sun.media.ui.TabControl
        at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
        at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
Could not find the main class: JMFRegistry.  Program will exit.

Nie o to chodzi, żeby wielce kombinować, tylko o to, żeby skompilować, uruchomić i skonfigurować JMF do pracy z XVid.

0

Prawda jest taka że JMF zazwyczaj nie działa, Xuggler zamula nawet na quadcore. Działające(sprawdzone) rozwiązania:
JMC z java FX - da się w J2SE użyć ale brak dokumentacji.
gstreamer-java - działa bardzo dobrze ale trochę dużo kombinowania przy tym.
MPlayer - można z poziomu javy odpalić go w trybie slave i przesyłać mu komendy, da się go osadzić w javowym oknie.
Próbowałem jeszcze tego samego VLC ale stabilność jest kiepska. Polecam gstreamera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1