generowanie tablic

Odpowiedz Nowy wątek
2011-01-29 19:06

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Można w jakiś sposób wygenerować kilka tablic np. w pętli for...

Oczywiście o ustalanej przeze mnie długości :)

Pozostało 580 znaków

2011-01-29 19:42

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Kilka? Jest kilka sprawdzonych przepisów.

Na jednowymiarową:

        int liczba = 0;
int[] Tablica = new int[10];
for (int i = 0; Tablica.length > i; i++){
    Tablica[i] = liczba;
    System.out.println("Tablica[" + i + "]=" + Tablica[i]);
    liczba++;
}

Kod zakłada, że nie wiesz ile tablica ma komórek, gdybyś wiedział wystarczyłoby w for zmienić Tablica.length na Tablica[i]. Przy okazji walnąłem ci wyświetlanie wyników :P

A jeżeli deklarujesz wielowymiarowe tablice:

 int liczba = 0;
int[][] Tablica = new int[10][10];
for (int i = 0; Tablica.length > i; i++){
for(int j = 0; Tablica[i].length > j; j++){
    Tablica[i][j] = liczba;
    liczba++;
    System.out.println("Tablica[" + i + "][" + j + "] =" + Tablica[i][j]);
}

}

Pozostało 580 znaków

2011-01-30 12:39

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

dzięki za odpowiedź....
Ale nie do końca chyba sprecyzowałem pytanie.

Chodziło mi o to że np. chce stworzyć 20 tablic.
Dałoby się je stworzyć jakimś jednym magicznym zaklęciem?

Pozostało 580 znaków

bo
2011-01-30 13:00
bo
0

Możesz stworzyć tablicę dwuwymiarową.

Pozostało 580 znaków

2011-01-30 16:47

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

ale wtedy będę musiał użyć takich samych rozmiarów tablic...

Pozostało 580 znaków

2011-01-30 17:37

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 17 godzin temu

0

Tablice dwuwymiarowe w javie nie muszą być prostokątne. Mogą mieć "kształt postrzępionego prostokąta".

Pozostało 580 znaków

2011-01-30 17:49

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Np. tak

int [][] abc;
abc = new int[10][];
for(int i = 0; i < abc.length; i++)
{
    abc[i] = new int[i+1];
    for(int j = 0; j < i+1; j++)
        abc[i][j] = i*10 + j;
}

for(int i = 0; i < abc.length; i++)
    System.out.println(Arrays.toString(abc[i]));

Pozostało 580 znaków

2011-01-30 18:55

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

dokładnie o takie cosik mi chodziło :)

dzięki za pomoc...

zaoszczędzi mi to bardzoooo dużooooo linijek kodu :)

edytowany 1x, ostatnio: remigio, 2011-01-30 19:10

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0