Skrypt w Java-pomocy

0

witam, musze napisac skrypt w jezyku java który bedzie obliczał mi najmniejsza wspolna wielokrotność. W gogle nie moge nic znaleŹć musze poprosic o pomoc bo nie mam pojecia jak to zrobic.

0

NWW(a, b) = a * b / NWD(a, b)

NWD masz na Wiki.

0

mam to z ćwiczeń więc łap ;)

 import java.io.BufferedReader;
import java.io.IOException;
import java.io.InputStreamReader;


public class Main {


    public static void main(String[] args) throws IOException {

        BufferedReader bR = new BufferedReader( new InputStreamReader(System.in));
        System.out.println("Podaj dwie liczby");
        int a = Integer.parseInt(bR.readLine());
        int b = Integer.parseInt(bR.readLine());
        int nww = a;
        while((nww%b)!=0){
            nww += a;
            }
            System.out.println("Nww: "+nww);
        

    }

}
0

@up, a próbowałeś ten swój wspaniały algorytm wykonać dla liczb a=1 oraz b=2147483647?

0

Przetestowałem ten algorytm (u mnie najwyżej 2+):
a=6700417
b=641
Czas obliczen (w ms.): 0.027937
Nww: -683442533

a=1
b=2147483647
Czas obliczen (w ms.): 32827.467458
Nww: 2147483647

int c=0;
long nww=(long)a*(long)b;
while(b>0)
{
    c=a % b;
    a=b;
    b=c;
}
nww/=a;

a=6700417b=
641
Czas obliczen (w ms.): 0.226565
Nww: 4294967297

a=1
b=2147483647
Czas obliczen (w ms.): 0.240813
Nww: 2147483647

0
bo napisał(a)

@up, a próbowałeś ten swój wspaniały algorytm wykonać dla liczb a=1 oraz b=2147483647?

nie i co z tego.

Miałem taki na dysku bo wykładowca taki uznał za poprawny. Jak ktoś potrzebuje go poprawić to niech go poprawia do tej pory aż będzie idealny.

0

Przedstawiłeś algorytm, który jest niepoprawny, dla liczb a=6700417,b=641 zwraca wynik -683442533.
Nawet jak zwraca wynik poprawny (a=1, b=2147483647), to czas działanie jest około 160 tysięcy razy za długi.
Wstyd taki gó*niany algorytm komuś proponować.
P.S. zmień wykładowcę.

0

Witajcie,

Szukam kogoś kto by mi pomógł napisać następujący program :

Będzie to baza do której będzie trzeba podać : __nazwisko , imię , data urodzenia , płeć , nr pesel(ten nr pesel trzeba sprawdzić czy się zgadza z datą urodzenia i płeć ; jeśli jest ok , przejść do podania mail , jeśli nie - pokazuje się informacja o tym - 'błędny pesel') , mail (sprawdzić czy jest poprawny - czy znajduję się @ ; jeśli jest ok to przejść do podania nr telefonu , jeśli nie - pokazuje się informacja o tym - 'błędny mail') i telefon.
Program ma działać na zasadzie :
a) uruchom program ;
b) czytaj plik o nazwie np, 'nazwa pliku' w którym są zapisane dane ;
c) działaj na wczytanych danych ;
d) możliwość zapisu do wskazanego pliku bądź innego ;

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc ?
PILNE !

Jeśli tak to proszę o kontakt na nr gg: 3947475
e-mail : [email protected]

0

PS. na GG jestem bardzo często na NIEWIDOKU - więc proszę śmiało pisać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1