problem z GUI + netbeans

0

Witam, mam problem z aplikacją, którą piszę. Problem chyba jest prosty, ale od dłuższego czasu sobie z nim nie mogę poradzić. W swojej aplikacji pisanej w Netbeansie gui wygląda następująco:

-JFrame
+mainPanel
-Panel1
-Panel2
.
.
-Panel13
+menuPanel
+statusPanel

I generalnie w aplikacji, wykorzystuje w różnych miejscach te panele, ale problem w tym że nie wiedzieć czemu, zaczęły się strasznie rozjeżdżać, czyli np, to co jest na panelu 10 wyświetla się tak że widać tylko pół komponentów, bo 2 połowa "wyjeżdża" poza obszar monitora.
Dodam że przy mniejszej liczbie paneli wszystko było oki.

Proszę o jakieś rady i jeśli możecie to napiszcie też jak prawidłowo powinno się tworzyć takie większe gui bo może robię coś nie tak jak powinienem.

0

Myślę, że powinieneś poczytać trochę o menadżerach rozkładu. Na tej stronie znajdziesz wiele więcej nie tylko o layoutach
http://www.java2s.com/Tutorial/Java/0240__Swing/1380__FlowLayout.htm

0

Z tego co widze to ty nie piszesz tylko wyklikujesz, bo tak bys musial wiedziec o layoutManager'ze. Wieksze projekty w SWINGU pisze sie bez kozystania z tego generatora, poniewaz ma sie pelna kontrole kodu oraz wszystko mozna ladnie zaprojektowac samemu. Poza tym jak juz masz jakies pojecie o programowaniu i chcesz sie nauczyc Swing'a badz SWT to rob to bez tych edytorow.

0
Nobody2 napisał(a)

Wieksze projekty w SWINGU pisze sie bez kozystania z tego generatora, poniewaz ma sie pelna kontrole kodu oraz wszystko mozna ladnie zaprojektowac samemu.

Na pewno ? Z mojego doświadczenia wynika, że raczej nie przekonasz żadnego PM żeby przeznaczył dodatkowy czas na samodzielne pisanie kodu, który nie wpływa w żaden sposób na wydajność tylko po to, żeby mieć 'pełną kontrole kodu'. Poza tym, co zrobisz lepiej niż generator ? Szkoda czasu i sił na pisanie nudnego kodu, który można wygenerować automatycznie.
Choć zgadzam się z argumentem, że dla celów edukacyjnych warto zrobić parę okienek ręcznie.

0

http://roflcopter.pl/3872
jako drona dygresja ;-P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1