Applet - działanie pytanie?? Plik JAR

0

Witam...

Mam pytanie do znawcó tematu appletó javy. Jak one działają??
Czy przeglądarka ściąga applet na dysk lokalny i wedy pobiera z nieg odane ??

Jeśli tak, to czy jak umieszcze w pliku "jar" plik "cos.xls" to czy przeglądarka uzyska do niego dostęp bez problemu? Jesli tak jest to proszę pomóżcie... Napiszcie jak siędo niego dobrać... Czytam mnóstwo na necie, przeglądam fora i dużo się o tym mówi ale co wezmę się za przykład to albo nic z tego, albo kazdy pisze to co wie i tak nic z tego....

Potrzebuje naprawdę łopatologiczne wytłumaczenie jak dobrać się do pliku "cos.xls" tak, żeby applet pobierałz niego dane. Proszę pomóżcie bo walczę z tym już dość długo i sił zaczyna brakować. Wszędzie mówi się o podpisaniu appletu. Podpisałem i dalej nic.

Nie wiem czy temat "ftp" jest tu dobry. Czy poprzez połączenie FTP dobiorę się do tego pliku?? Jeśli tak to jak to zrobić ??

Funkcja "getWorkbook" działa ale tylko z poziomu NetBeans :( W przeglądarce już nic z tego. Nie działa :(

Jakiś prosty łopatologiczny przykład jak Applet ma dobrać się do pliku umieszczonego na serwerze bądź w pliku "JAR".

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam...

0

O ile pamiętam jest możliwe dobranie się do jakiś zasobów w jarze.

Ja to robiłem tak:

  InputStream in = KlasaGlowna.class.getResourceAsStream(plik);

I tyle... a co zrobisz z in to Twoja sprawa tylko pamiętaj że nie możesz pliku zapisac na dysk klienta. Aplet tego nie umożliwia.

AAA ... i najlepiej dać pliki do stworzonego katalogu np XLS w głównym katalogu jara. Wtedy napiszesz:

  InputStream in = KlasaGlowna.class.getResourceAsStream(/XLS/jakisxls.xls);

Pozdrawiam

0

Applet powinien oczywiście być podpisany. Z ftp to ślepy zaułek jest wg mnie...chyba nawet aplet nie może sam otworzyć połaćzenia tego typu...jak już to socket ale to co napisałem powyżej powinno działac:)

0

Dzieki sliczne. Jak tylko czas pozwoli to popróbuje.

NIe wiesz, czy mozna jakoś (nie wiem czy dobrze to nazwę - zrzutowac ?? ) na obiekt FILE ??

Funkcja Get Workbook odczytuje FILE lub adres URI. Czym u licha jest URI ?? :))))

0

Raczej nie można. Skoro funkcja przyjmuje File to powinna też InputStreama przyjmować. Tego używasz: http://jexcelapi.sourceforge.net/resources/javadocs/current/docs/jxl/Workbook.html ?

0

TAk :))

Używam biblioteki "jxl".

Możesz powiedzieć, czy gdy applet odczyta plik jar z serwera to odczyta też plik. "cos.xls" w tym pliku "jar" ??

Będzie to smigać na każdej przeglądarce u innych osób??

0

Trochę sie zgubiłem....po pierwsze na file nie można na 99%. Po drugie przecież jakbys normalnie wczytywał plik z dysku twardego to i tak byś użył na nim InputStream więc po co chcesz miec obiekt file?

Jak masz na serwerze jara to ten jar calutki leci sobie na kliencki komputer i wtedy możesz sie dostać do cos.xls w sposób jaki napisałem.

Czego chcesz więcej?

0

Pomocy....

lipkerson - dobrze piszesz. Nie trzeba nic rzutować. getWorkbook czyta InpuStream. Problem w tym, że nadal niczego to nie zmienia. Z poziomu NetBeans śmiga ładnie, a z przeglądarki już nie :(

Nie wiem jak dobrać się do tego cholernego pliku. Nie jestem jakimś super programistą i stąd moje ciagłe pytania.

kod:

    Workbook book;
    Sheet arkusz;
    InputStream in;

public void excel() throws Exception {

    in = MyApplet.class.getResourceAsStream("/Bodek/Dane.xls");
    book = Workbook.getWorkbook(in);
    arkusz = book.getSheet("Arkusz1");

}

Co tu jest źle?

W pliku "jar" jest plik "Dane.xls".

Błagam pomózcie, jest mi to strasznie potrzebne...

0

Spróbuj bez slasha początkowego. Napisz jaki exception wywala wraz ze stacktrace.

0

Slesz musi być.

Podpisałes applet?

0

Tak, applet podpisany. zanim go otworzy to wyskakuje okienko potwierdzające...

Slesz musi być na pocątku - to już wiem...

Jutro wstawie jakie błędy wywala...

U Was ta metoda działa??

0

Dla zwykłych JARków działała :)

Ale nie jako aplet.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1