[JavaME] - połączenie z bazą

0

Witam.

Czy JavaME ma możliwość połączenia się z bazą MySQL ? Chodzi mi o zewnętrzną bazę i pobranie konkretnych danych ?

Czytałem o wewnętrznym RMS, ale ja nie chce składować danych, a jedynie je pobierać z zewnątrz za pośrednictwem internetu.

0

Jedynie przez "WebService". Żądania wysyłasz jako REST(czyli po http po np. skrypty php) i parsujesz odpowiedz w postaci np. pliku przecinkowego.

0

czy dobrze rozumiem.
wysyłam żądanie po http do danego pliku .php na serwerze. serwer php przygotowuje dane i je odsyła ?

0

Dokładnie. Oczywiście to co na serwerze to kwestia umowna. Można napisać w php, można w Javie, można w dowolnym języku. Rzecz w tym, że JME nie ma implementacji JDBC i trzeba niestety kombinować.

0

najważniejsze jest, że da się zrobić :)

0

mógłbyś mnie nakierować w odpowiednie miejsce aporpo napisania takiego webservice`u ? Bo coś chyba nie mogę znaleźć niczego dobrego

0

http://www.java2s.com/Code/Java/J2ME/HttpConnection.htm - pobieranie pliku tekstowego. Zamieniamy URL na taki z parametrami i powinno banglać.

0

a druga sprawa w jaki sposób parsować tagi html ?

np jak spowodować aby coś takiego:

klik wyświetliło się jako link na ekranie mojego telefonu ? :)

p.s. dzięki za link

0

dzięki Koziołek. Zawsze pomagasz :) a ostatnie pytanie bo już i tak śmietnik w wątku robię.

Elementy klikalne ? To znaczy, np. zrobić guzik który jak użytkownik użyje to podmieni wartość zmiennej url i nastąpi wywołanie jakiegoś adresu url. Coś jak htmlowy tag <a> ale nie htmlowy

Kombinowałem z obiektem Item ale coś mi nie idzie.

0

A tego to ci nie powiem, bo, w J2ME za mało robiłem. Generalnie jak chcesz wyświetlać linki to najłatwiej jest znaleźć coś na temat uruchamiania przeglądarki w danym modelu i spróbować to zaimplementować

0
Koziołek napisał(a)

A tego to ci nie powiem, bo, w J2ME za mało robiłem. Generalnie jak chcesz wyświetlać linki to najłatwiej jest znaleźć coś na temat uruchamiania przeglądarki w danym modelu i spróbować to zaimplementować

Problem w tym, że chce uniknąć korzystania z przeglądarki :)

no, ale nic coś się wymyśli

0

Link możesz zrobić albo w formie tekstu (StringItem), albo obrazka (ImageItem). Przykład:

StringItem button = new StringItem(null, "Forum 4programmers", Item.BUTTON);
button.setDefaultCommand(new Command("Otwórz", Command.ITEM, 0));
button.setItemCommandListener(new ItemCommandListener() {
  public void commandAction(Command cmd, Item item) {
    try {
      midlet.platformRequest("http://4programmers.net/Forum");
    } catch (Exception e) {
      e.printStackTrace();
    }
  }
});
append(button);

midlet to referencja do klasy dziedziczącej po MIDlecie; platformRequest(...) powinien automatycznie otworzyć przeglądarkę; lepszej metody chyba nie ma.

Pozdrawiam ;-)

@down
Masz rację, do linku faktycznie powinien być Item.HYPERLINK, choć w praktyce różni się to wyłącznie wyglądem.

0

Co do samego elementu:
new StringItem(null, "hyperlink", Item.HYPERLINK);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1