przeszukiwanie STRINGa od tyłu

0

Witam Was wszystkich,
proszę o pomoc. Otóż mam funkcję , która zwraca indeks znaku, którego szukam:
"Co2".indexOf('2')

Jednak funkcja ta przeszukuje STRING od początku. Chciałbym móc przeszukiwać, go w taki sposób od końca. Proszę o pomoc.

0

Mozesz go Sobie odwrocic. StringBuffer powinien wystarczyc.

0

użyj lastIndexOf
http://java.sun.com/javase/6/docs/api/java/lang/String.html#lastIndexOf%28java.lang.String%29

Jeżeli masz potrzebę odwrócenia wyszukiwanego słowa, to wykorzystaj StringBuilder.

np. jeżeli szukamy od końca "cba" w "abcdeabc", to można zrobić tak: "abcdeabc".lastIndexOf(new StringBuilder("cba").reverse().toString())

0

Bardzo dziękuje za pomoc:)

0

A jeszcze jeden problem...
Mogę wyszukać wszystkie znaki oprócz jednego, którego akurat potrzebuje...

int index1 = sciezka_do_pliku.lastIndexOf('');

Gdy wyszukuje znaki: ';' ',' a nawet '/' nie wyskakuje żaden błąd w trakcie kompilacji. Jednak przy znaku '' wyskakuje błąd:
unclosed character literal oraz ';' expected

Potrzebuje wyszukać indeks tego znaku ponieważ muszę wyodrębnić nazwę pliku ze ścieżki do tego pliku. Proszę o pomoc.

0

\ to znak specjalny i trzeba go "wyescape'ować".

int index1 = sciezka_do_pliku.lastIndexOf('\');

0
sipolak napisał(a)

Potrzebuje wyszukać indeks tego znaku ponieważ muszę wyodrębnić nazwę pliku ze ścieżki do tego pliku. Proszę o pomoc.

Nie latwiej bedzie String NazwaPliku = plik.getName();

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1