Java ME + GPRS

0

Witam,

chciałbym prosić o radę. Stworzyłem sobie aplikacje która łączy się z internetem pobiera dane
i wyświetla je na ekranie. I wszystko ok tylko co zrobić żeby ta aplikacja działała na telefonie.

Bo o ile na kompie jak odpale na emulatorze to wszystko ładnie śmiga ale na komórce już nie...

I wpadłem na 2 pomysły, które nie wiem jak zrealizować:

  1. Połączyć się w komórce przez GPRS i w ten sposób pobrać dane.. (danych jest bardzo mało więc koszta to nie byłby problem)

  2. Mam w kompie i tel irde więc może można uzyskać jakoś połączenie przez irde z kompem i netem?

Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek pomysłu.

(połączenie uzyskuje dzięki klasie connector:
Connector.open(URL);)

0

Nie bardzo rozumiem problem,moze sprecyzujesz? Jak sie polaczysz przez "suchy" GPRS/EDGE/UMTS problemu byc nie powinno, gorzej jesli zrobisz to przez WAP, aczkolwiek nie wiem co Twoja aplikacja ma robic.

0

docelowo chce pobrać plik (z czytać go do stringa i potem wyświetlić dane które chce użytkownik)

będzie to plik xml ale obecnie przeprowadzam próby na zwykłym html

Nie wiem co masz na myśli przez suchy gprs?

Po prostu chce po wybraniu opcji pobierz dane pobrać z internetu plik i tyle.
(potem go sobie z czytam do stringa i wyciągnę to co mnie interesuje z niego)

Tylko największy problem to jak zmusisz aplikacje żeby użyła gprs do połączenia.

Bo jeśli używam klasy connector i wpisuje adres URL to na emulatorze działa a jak zgram na komórkę
to nic się nie dzieje.. (domyślam się że nie chodzi o to że długo pobiera dane bo jak łącze się z internetem
to na wyświetlaczu pojawia mi się taka ikonka ziemi i ona oznacza łączenie się z internetem a po uruchomieniu i wybraniu opcji pobierz dane nic się dalej nie dzieje)

Dlatego prosiłbym o rady jak miałbym użyć klasy connector lub jakiejś innej żeby pobrać przez gprs plik

0
misiek89 napisał(a)

Nie wiem co masz na myśli przez suchy gprs?

przykladowo dla orange http://ustaw.orange.pl/ -> Konfiguracja Internet* chodzi mi o ustawienia dla telefonu. Czesto domyslnie jest ustawiona usluga WAP ktora sie nie sprawdza dla aplikacji j2me, zatem musisz wlasciwie przygotowac swoj telefon. Podejrzewam ze Twoja aplikacja probuje sie polaczyc przez WAP i tyle, bo innej opcji na te chwile nie widze skoro dziala na emulatorze</quote>

0

ostatnio miałem nowe oprogramowanie wgrywane i nie pomyślałem właśnie że ustawienia od internetu też się zresetowały.

Dz za pomoc.. ściągnąłem sobie jeszcze raz ustawienia i wybrałem odpowiedni sposób łączenia w ustawieniach i działa.. dz wielkie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1