Maven + Eclipse = Web application

0

Witajcie.
Mam taki problem.
Chciałbym zaznaczyć, że przeczytałem tekst Koziołka dot. Mavena i web appów.

Po pierwsze zainstalowałem m2eclipse.

Stworzyłem projekt webowy w eclipsie - struts i spring.
Potem prawy klawisz na projekcie i enable dependencies management.
Ok maven zaopiekowal sie moim projektem, i to w jaki wspanialy sposob!
Polecenie mvn package twierdzi,zen ie ma pliku web.xml, ponieważ w eclipsie jest on w Web-Content, to ten (tutaj bardzo obrażliwy epitet) nie kopiuje go tam. Musze cały webcontent kopiować ręcznie.

Ok myślę, błąd pluginu.

Wygeneruje z ręki według tego co Koziołek napisał.
Importuje do eclipse'a wspaniale,
Teraz w pliku war widziz mój web xml,ale coc to w WAR w katalogu classes zamiast plików .class są pliki... java!!!

Jest po wczoraj a ja nie wiem, jak to (terle morele) skompilować/skonfigurować.

Proszę o pomoc.

0

Sprawdzę to bo SOA nr 1. jest chyba nie na miejscu.

0

W m2eclispe jest jeszcze coś takiego ,ze jest artefakt do spring-struts-hibernate, ale on jest dla mnie zbyt rozbudowany.
Więć zrobiłem to tak, że najpierw utworzyłem zwykłą apikację webowa a potem otoczyłem ją mavenem.
W eclipsie smiga, ale co z tego, jak nie potrafi z WEb-Contentu pobrac sobie stron jsp. ani web.xml.

Natomiast podejście najpierw web aplication - buduje chyba aplikacje tylko na jsp,. bez klas, bo kurde żadne klasy mi się nie kompilują przy package.

Już mi ręcę opadają a potrzebuje to jak najszybciej.

0
  1. Tworzysz projekt typu Maven typu war
  2. Uzupełniasz pom.xml (dodajesz Strutsy/Springa; ustawiasz finalName dodajesz do resources src/main/resources; ustawiasz target na Javę 5 lub 6)
<groupId>pl.firma</groupId>
<artifactId>nazwa</artifactId>
<packaging>war</packaging>
<version>0.0.1</version>
<dependencies>
      Strutsy i Spring
<dependencies>
<build>
		<resources>
			<resource>
				<directory>src/main/resources</directory>
			</resource>
		</resources>
		<finalName>nazwa</finalName>
		<plugins>
			<plugin>
				<groupId>org.apache.maven.plugins</groupId>
				<artifactId>maven-compiler-plugin</artifactId>
				<configuration>
					<source>1.5</source>
					<target>1.5</target>
				</configuration>
			</plugin>
</build>
  1. Do src/main/java wstawisz swoje klasy
  2. Do src/main/resources wrzucasz zasoby
  3. W src/main/webapp umieszczasz jspy
  4. Tworzysz i uzupełniasz src/main/webapp/WEB-INF/web.xml
  5. mvn package
0

Tak robię, ale jak teraz uruchomić to na tomcacie z eclipse'a?
Bo Eclipse zachowuje się tak, jakby nie wiedział, że to aplikacja webowa.
A zależy mi na debugu.

0

Ok znalazłem problem.
Miałem zainstalowaną starą wersję m2eclipse, bez integration tools for WTP.
Wywaliłem całego eclipse'a zainstalowałem od nowa z tymi wtyczkami i działa.
Czyli mam prawidłowo projekt, który mogę budować w mavenie i uruchamiać w eclipsie.

Anyway tak czy siak mimo, że sam to rozwiązałem dzięki Koziołek za pomoc.
Naprawdę cenie sobie twoje rady.

Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1