Utworzenie zdjęcia z obrazu na panelu

0

Witam, jak stworzyć plik graficzny w javie tego co jest wyrysowane metodą paintComponent na panelu?
Chciałbym mieć możliwość zrobienia takiego print screenu, tego co będzie graficznie wyrysowane w programie.

0

ja stosowałem coś takiego

       JPanel p = new JPanel();
       BufferedImage bim = new BufferedImage(p.getWidth(), p.getHeight(), BufferedImage.TYPE_INT_RGB);

        p.paintAll(bim.getGraphics());
        try {
            ImageIO.write(bim, "jpg", new File("panel.jpg"));
        } catch (IOException ex) {
            Logger.getLogger(Main.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        }

tylko komponent jak i jego rodzic musi być widoczny

0
pecet napisał(a)

ja stosowałem coś takiego

       JPanel p = new JPanel();
       BufferedImage bim = new BufferedImage(p.getWidth(), p.getHeight(), BufferedImage.TYPE_INT_RGB);

        p.paintAll(bim.getGraphics());
        try {
            ImageIO.write(bim, "jpg", new File("panel.jpg"));
        } catch (IOException ex) {
            Logger.getLogger(Main.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
        }

tylko komponent jak i jego rodzic musi być widoczny

Dzięki Ci bardzo za pomoc :)

0

Zapoznaj się jeszcze z tym wątkiem http://4programmers.net/Forum/519871?h=ImageIo.write#id519871

0

zobacz też ten temat:
http://4programmers.net/Delphi/FAQ/Grafika/Jak_zrobi%C4%87_zrzut_ekranu_do_komponentu_TImage_
Jak zapisać rysunek, rysunki po formie do bitmapy, pliku ? patrz mój komentarz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1