Java i SQLite

0

Witam,

    Jestem początkujący w Java. Chciałbym podpiąć SQLite bazę danych do mojej pierwszej aplikacji pisanej w netbeans. 
  1. W jaki sposób mogę to osiągnąć, co muszę ściągnąć i zainstalować?
  2. Jak zaimplementować w kodzie Javy że chcękorzystać z tej bazy?

Działam w systemie WIndows XP.

Dzięki za wszelką pomoc

0

poszukaj w http://4programmers.net/java/ jest artykuł o JDBC.

0

Nic tu nie znalazłem odnośnie instalacji i konfiguracji środowiska np Netbeans dla SQLite, sama praca mnie nie interesuje bo jest jej wszędzie na google.

Odświeżam temat.

0
  1. Tak jak w pokazano artykule. Tworzysz Connection z odpowiednimi parametrami.
  2. Sterownik.

Konfiguracja netbeansa ogranicza się do dołączenia jara ze sterownikiem do projektu.

0

Jaka konfiguracja?
JDBC to biblioteka, której używasz do łączenia się z bazą w swoim programie...

0

Napisałem klasę i mam taki konstruktor:

 // constructor
    public SQLite() throws SQLException{
        driverName = "org.sqlite.JDBC";
        url = "jdbc:sqlite:test.db3";
        this.__Connect();
    }

Funkcja Połączeniowa do bazy:

// methods

    private void __Connect() throws SQLException{
        try{
        Class.forName(this.driverName);
        this.connection = DriverManager.getConnection(this.url);
        this.st = this.connection.createStatement();
        System.out.print("<<== Polaczyles sie z baza danych SQL v. 1.0  ==>>\n");
        }
         catch (ClassNotFoundException e) {
             System.out.println("Brak polaczenia.");
        }
    }

Plik test.db3 mam w katalogu src\SQLite\
Dokładniej to katalogu w którym są pliki klas, main i tej mojej oraz sterownik SQLite też znajduje się w tym katalogu. Plik ze sterownikiem ma taką nazwę: sqlitejdbc-v056.jar

Podczas połączenia mam komunikat: "Brak połączenia".

moge prosić o pomoc?

0
 catch (ClassNotFoundException e) {
             System.out.println("Brak polaczenia.");
        }

nie rób tak. W ten sposób tracisz informacje o błędzie (niekoniecznie brak połączenia, może zły driver, albo URL). Zastąp ten kod czymś takim:

catch (ClassNotFoundException e) {
   System.out.println("Brak polaczenia.");
   e.printStackTrace();
}

Uruchom i zobacz co jest przyczyną błędu.

0

Oto log:

run:
Brak polaczenia.
java.lang.ClassNotFoundException: org.sqlite.JDBC
        at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:200)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:188)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:307)
        at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:301)
        at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:252)
        at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(ClassLoader.java:320)
        at java.lang.Class.forName0(Native Method)
        at java.lang.Class.forName(Class.java:169)
        at SQLite.SQLite.__Connect(SQLite.java:48)
        at SQLite.SQLite.<init>(SQLite.java:43)
        at SQLite.Main.main(Main.java:21)
BUILD SUCCESSFUL (total time: 2 seconds)
0

No... to oznacza, że nie podpiąłeś jara ze sterownikiem do projektu. Na projekcie PPM, properties i tam gdzieś sa ustawienia bibliotek.

0

Bardzo Tobie dziękuję, stawiam pierwsze kroki z JAVA i środowiskiem NetBeans także dlatego takie problemy.

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0