gwt w pigułce

0

Witam. Na wstępie zaznaczam, że zaczynam dopiero z javą. Przerobiłem dopiero "core Java 2 Podstawy" i jestem gdzieś w 1/3 "java 2 Techniki Zaawansowane" ale doszedłem do wniosku, że nic się nie stanie jak będę sobie to dalej przerabiał a zabiorę się też bardziej za praktykę. Trochę teorii i trochę wiedzy zdobytej w locie. Zacząłem więc pisać pierwsze "większe" aplikacje. Doszedłem też do wniosku, że zainteresowałbym się jakimś frameworkiem. Po przejrzeniu googli wybór padł na "gwt". I teraz po pierwsze pytanie czy to dobry pomysł zaczynać od gwt? czy może jakiś inny? A co do tematu to założyłem ponieważ wpisując w "szukaj" gwt na forum nie wyskoczyło nic :p Chciałbym w miarę możliwości żeby w tym temacie były głównie linki do ciekawych stron poświęconych gwt. Tylko proszę nie odsyłać do googli chodzi mi nie o wszystkie strony poświęcone tematowi tylko o te które uważacie za ciekawe (jakby co umiem wpisać "gwt" w google :p ).

Ja zacząłem tu: http://code.google.com/intl/pl/webtoolkit/ ale to chyba logiczne :p

Pozdrawiam

PS. Jak nie macie nic przeciwko to będę edytował pierwszego posta aby wszystkie linki były na wyciągnięcie ręki bez niepotrzebnego przewijania i klikania po podstronach.

0
Mistrz Joda napisał(a)

Pomysłem dobrym GWT na początek nie jest.

GWT to technologia, która łączy Javę z JavaScriptem w specyficzny zaawansowany sposób. Kompilator Java to JavaScript, JSNI, czy dość dziwny sposób komunikacji (dwa interfejsy + serwlet + porąbana konfiguracja + JTO). Do tego dochodzą dość nietypowe rozwiązania w przypadku UI (Wzorzec Obserwatora + MVC, ale takie nie javowe). Całość można zaprząc do dość efektywnej i bardzo efektownej pracy, ale wymaga dużo wprawy.
Jeżeli chcesz pisać aplikacje webowe w Javie to zacznij od jakiegoś przyjaźniejszego frameworku. Apache Wicket jest bardzo fajny, bo większość konfiguracji opiera się na założeniach, a i samo pisanie jest znacznie bardziej przyjazne. Do tego jakieś proste ORMy typu iBatis.
Względnie zacznij od aplikacji desktopowych w oparciu o NetBeans Platform (samemu nie pisz okienek szkoda czasu i nerwów) i grubego ORMa (JPA w implementacji Hibernate). Ważny jest pomysł. Sposób realizacji i narzędzia zazwyczaj dobierają się same.

0

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przemyśle to co napisałeś.

Pozdrawiam

0
Koziołek napisał(a)

(samemu nie pisz okienek szkoda czasu i nerwów)

Witam. Pisałem sam, żeby lepiej oswoić się z mechanizmami Javy. Nie planowałem klepać ich ręcznie do końca życia :p Przy okazji z racji, że pisze w eclipse to polecacie jakiś plug-in do projektowania okienek?

Pozdrawiam

EDIT: Znalazłem http://www.cloudgarden.com/jigloo/ tak jakby miało się komuś przydać. Na pierwszy rzut oka po instalacji wygląda w porządku

0

@flogum, nie mówię o automacie do projektowania bo te raczej ogłupiają niż pomagają. Zarówno Eclipse jak i NetBeans jest to poza IDE platforma, która dostarcza pusty "kontener" na okienka, który można wykorzystywać. Zapewniają one obsługę podstawowych mechanizmów komunikacji pomiędzy elementami, ich instalacji, aktywacji i aktualizacji.

0

Dobra to teraz troszkę zgłupiałem. Szczerze nie do końca rozumiem :( Mógłbyś dać jakiegoś linka, żebym poczytał/zobaczył o co chodzi. Poszukałbym sam ale nie wiem czego.

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1