SCJP 6 teraz czy 7 później

0

W styczniu przyszłego roku ma się ukazać kolejna edycja Javy, tym razem 1.7. Czy ktoś orientuje się po jakim czasie zaczyna obowiązywać znajomość nowego materiału(może na przykładzie jak to było Javy 1.5 1->1.6)? Czy w obecnej chwili mając czas np 4 miesięcy na spokojną naukę bardziej opłaca mi się poczekać na możliwość zdawania SCJP Java 1.7 czy raczej nie ma sensu marnotrawienie czasu i lepiej podjąć przygotowania do SCJP Java 1.6?

0

Tradycyjnie jest to 6 miesięcy od premiery dla pierwszej wersji egzaminu.

0

Javovcy to maja troche przesrane, uczyc sie calego manuala na pamiec.

0

No nie całego :) dużo rzeczy na egzaminie jest wiadome jeżeli masz praktykę. Poza tym SCJP jest chyba jedynym takim egzaminem. Reszta silniej stawia na praktykę.

0

Nie trzeba go w ogole zdawac, i nadal jest sie Javowcem. Sa jakies certy C++ czy PHP (widzialem tylko jakis test Zenda) - ciekawe jak to tam wyglada.
Wcale nie bronie SCJP, durny egzamin. A propos, ostatnio czytalem cos o jakims nowym certcie SCJP+, wie ktos cos o tym? Zdaje sie ze niedawno beta testy byly.

0

No ale z drugiej strony Javovcy maja znizke na psychotropy, przynajmniej u nas w firmie.

0

Zdecydowanie polecam zdanie SCJP 6 teraz.
Zanim Java 7 się upowszechni miną jeszcze dwa lata. W zastosowaniach Enterprise będzie używana dopiero za 3, może 4 lata. Jeszcze nie wyszła finalna wersja Javy EE 6.

Co do "wkuwania na pamięć" to mogę śmiało powiedzieć, że jest to niepotrzebne. Przygotowywałem się do tego egzaminu tylko przez tydzień, a i bez tych przygotować też bym go zdał (tylko z mniejszą liczbą punktów). Wystarczy mieć odpowiednią praktykę.

0

A po jaką cholere w ogóle zdawać jakieś certyfikaty? ;p Dobry temat na flejm ;p

0

Około 2 tygodnie temu zdałem SCJP 6.0 i też nie twierdzę aby to był zły pomysł przygotowując się do tego egzaminu. Generalnie, czego się nauczysz to Twoje.
A odpowiadając już bardziej na temat zdecydowanie polecam SCJP z 6.0, niż czekać do wydania i stabilizacji (a potem do okazji praktycznego uczestnictwa w jakimś komercyjnych projekcie) javy 7.

0

LukaStrz mam pytanie jak wyglada teraz egzamin SCJP bo caly czas myslalem ze sa 72 pytania i bodajze 65% zalicza, a ostatnio spojrzalem na stronke SUN'a i a tam info 60 pytan ,35 zalicza (58%) cos sie pozmienialo? czy po prostu mialem bledne info [???]

0

Sun niedawno zakonczyl proces zmiany SCJP6. Niektore pytania/zagadnienia wywalili, niektore dprecyzowali, zmienili liczbe pytan itp. Przy czym zapewniaja ze egzamin jest ma taki sam poziom trudnosci jak poprzednio.

0
Karson100_niezalogowany napisał(a)

LukaStrz mam pytanie jak wyglada teraz egzamin SCJP bo caly czas myslalem ze sa 72 pytania i bodajze 65% zalicza, a ostatnio spojrzalem na stronke SUN'a i a tam info 60 pytan ,35 zalicza (58%) cos sie pozmienialo? czy po prostu mialem bledne info [???]

Tak, jest 60 pytań, próg zaliczający jest 58%, czasu miałem 3:00 godziny (mimo, że na stronie przy zakupie vouchera było napisane że 3:45 ). Mimo to Czasu było aż nadto, po 1,5h skończyłem pisać.

z ciekawostek:
Około 20% pytań miałem drag&drop (które aby jeszcze raz przejrzeć, trzeba było wyrazić zgodę na usunięcie mojej poprzedniej odpowiedzi!)

Na początku 6 ekranów licencji do zaakceptowania i tyle.

0

Mam ksiazeczke K. Sierra i B.Bates SCJP 6 i przymierzam sie do kupna softu Enthuware, od jutra zaczynam batalie o SCJP [green] myslisz ze to starczy aby zdac ?

0

Wszystko zależy od Twojego obycia z javą. Niektóry twierdzą że da się na ten egzamin nauczyć, ja sądzę że doświadczenie jest niezbędne.

Uużywałem właśnie tej książki, jak i testów z Enthuware. Do tego wcześniej przeczytałem TiJ (duużo wcześniej) no i od 1,5 roku pracuje programista javy. Z takim przygotowaniem zdałem bez problemu.

0

No wlasnie obawiam sie tego ze bedzie mi ciezko ze wzgledu ze jave znam z ksiazek , projektow wykonywanych na studiach i kilku napisanych tak w ramach treningu

0

Jak najbardziej da sie nauczyc i zdac bez wielkiego doswiadczenia w javie. Tam kod jest co najwyzej na kilkanascie linijek. Nie pytan o design, jakies wymyslne rzeczy, tylko proste pytania. Na ten egzamin mozna spokojnie obkuc.

0

@Karson100, SCJP to w dużej mierze egzamin ze znajomości teorii. Najgorsza część to pytania z kodem w którym nie ma np. średnika czy złe znaki "" są. To egzamin na biokompilator kodu java.

0

@up - bez przesady, takie pytania zdarzaja sie raczej tylko w mockach z netu, juz nawet whozlabs czy enthuware nie maja raczej takiegos czegos. Nie przypominam sobie zebym na egzaminie mial takie wlasnie pytania.

0

Dzieki za wypowiedzi.. od dzis zaczynam nauke. Daje sobie 3 miechy na 100% przygotowanie sie do SCJP. Dam znac jak juz bede po [green] .(chyba ze obleje [rotfl] )

0

Jeszcze jeden materiał (po polsku):
http://getscjp.pl/

0

Dzieki koziolek :-) . Mam takie pytanie jeszcze jedno, slyszalem ze wczesniej nie byla znana liczba poprawnych odpowiedzi w danym pytaniu a obecnie sie to zmienilo, czy to prawda? bo to daje troche wiekszy komfort podczas egzaminu :-)

0

Zawsze bylo podawane ile jest poprawnych odpowiedzi. Jak np pytanie ma 1 poprawna, to masz radio buttona. Jak jest 2 lub wiecej to masz check boxy. Jak sa 2 odpowiedzi, a zaznaczysz juz 2 i chcesz kliknac w nastepna, to wyswietla sie okienko ktore mowi ze juz sa zaznaczone 2 opodowiedzi i ktora musisz odznaczyc. Nie ma zatem mozliwosci zaznaczyc wiecej odpowiedzi, ale mozna zaznaczyc mniej, i nie jestem pewien ale chyba nie jest to nigdzie zaznaczane.

0

Witam.

Wszystkim chcącym przygotować się do egzaminu polecam nową książkę napisaną specjalnie po to, by w tym dopomóc - "Przygotowanie do certyfikacji SCJP 6".

Książka napisana po polsku i dostępna w formie elektronicznej za darmo, w postaci plików PDF. Nie trzeba się nawet rejestrować żeby pobrać. Jak ktoś woli formę tradycyjną - tj. książkę drukowaną - to będzie ona dostępna niedługo.

Książka dostępna na stronie http://getscjp.pl/ksiazka.

Na portalu http://getscjp.pl są też odpowiedzi na niektóre zadawane wcześniej pytania, np. o to jaka jest forma egzaminu - http://getscjp.pl/oscjp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1