Prosty program - indeksowanie tablicy

0

Kupiłem książkię "thinking in Java". Pod koniec każdego rozdziału znajdują się ćwiczenia. Niestety mam problem z jednym z nich. Nie znalazłem nigdzie rozewiązania, a w samej ksiązce nie ma podobnego przykładu. Oto jego treść:

Napisz program, który wypisuje trzy argumenty pobrane z wiersza poleceń. Aby to zrobić bedziesz musiał indeksować tablicę typu string uzyskaną z wiersza poleceń.

Bardzo prosze o pomoc.

0

metoda main przyjmuje tablice stringów (to są właśnie argumenty)

public static void main(String[] args) {
		for(int i = 0; i < args.length; i++ ){
                System.out.println( args[i] );
        }
    }

pozniej musisz sobie takie cos uruchomic z argumentami ( jak to zrobic - znajdz w google), ta wersja wyswietli Ci wszystkie podane argumenty...jak wyswietlic 3 dojdz sam ; p

0

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Jednak kod który napisałeś potrafię. Chodzi mi właśnie o to jak wywołać tą funkcję z argumentami z wiersza poleceń.
W google znajduję, że funkcję z argumentem wywołuje się tak funkcja(arg1, arg2). OK, ale przecież nie wpiszę tak w wierszu poleceń.
Pomyślałem i wpsiałem tak: >java NazwaKlasy(arg1, arg2, arg3) ale niestety nie działa.

0

java mojaklasa arg1 arg2 arg3

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1