Wczytywanie danych na wejściu

0

Ostatnio bawię się rozwiązując zadania na spoj.pl jak i pewnie przyda mi się ta wiedza na maturę z infy. Wszystko idzie ładnie gdy muszę dane na wejścia wczytać takie jak np.
Wejście:
3
1
2
9
po prostu czytam zmienną po zmiennej w nowej linijce za pomocą

	BufferedReader br = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));
	String a;
	a = br.readLine();

Ale mam pytanie, bo nie wiem jak wczytać np. takie dane na wejściu

Wejście:
4
1 2
2 -2
3 6
5 1

gdzie nie każda zmienna idzie w nowej linijce tylko po spacji np. 1 2.
Pewnie jest na to jakiś banalny sposób ale cóż nie wiem, może ktoś pokazać jakiś przykład z wczytaniem 2 lub więcej zmiennych gdzie zmienne są wpisywane jedna za drugą po spacji

0

Użyj klasy Scanner i metody nextInt().

http://java.sun.com/javase/6/docs/api/java/util/Scanner.html

0

dzięki za pomoc,
poniżej daję kod z użyciem Scannera jakby ktoś w przyszłości szukał

import java.util.*;

public class Main
{
    public static void main(String[] args)
    {
	System.out.println( "Podaj trzy liczby oddzielone spacją" );


	int a, b, c;

	Scanner keyboard = new Scanner(System.in);
	a = keyboard.nextInt();
	b = keyboard.nextInt();
	c = keyboard.nextInt();

	System.out.println("Suma liczb wynosi: " + (a + b + c));
    }
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1