generator liczb pseudolosowych

Odpowiedz Nowy wątek
2009-06-05 02:44
szczypiorek
0

witam musze napisac generator liczb pseudolosowych w dwoch jezykach w c++ napisałem ale o javie szczerze niemam zielonego pojecia :) czekam na pomoc

Pozostało 580 znaków

2009-06-05 08:24
ciekawy
0

Co to znaczy

napisać generator liczb pseudolosowych
? Nie może korzystać z zawartego w standardowych bibliotekach Javy generatora?

Pozostało 580 znaków

2009-06-05 08:48
0

kod z C ctrl+c ctrl+v do pliku Java jakiś najprostszy kurs i poprawiasz co ci tam IDE pokazuje, że jest be.

Pozostało 580 znaków

2009-06-05 11:16
szczypiorek
0

nie z bibliotek poprostu musze miec kod i to na dzisiaj wiec raczej nienaucze sie javy w pare godzin:)

Koziołek napisał(a)

kod z C ctrl+c ctrl+v do pliku Java jakiś najprostszy kurs i poprawiasz co ci tam IDE pokazuje, że jest be.

no dobra to jak to w javie niby ma wyglądac

PRZYKŁAD C++

#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
srand((unsigned int)time(NULL));
int liczba = rand() % 100;
cout << "Wylosowalem: " << liczba << endl;

system("PAUSE");
return 0;
}

Pozostało 580 znaków

2009-06-05 11:45
0
import java.util.Date;
public class App {
  public static void main(String[] args){
     int liczba = (new Date()).getTime()%100;
     System.out.println(int+"");
  }
}

Większość kodu wygeneruje IDE. srand() w javie to Math.random(), która jest funkcją biblioteczną i nie możesz jej użyć. Względnie jest jeszcze odpowiednik w postaci;

import java.util.Date;
import java.util.Random;
public class App {
  public static void main(String[] args){
     Random r = new Random((new Date()).getTime());
     int liczba = r.nextInt()%100;
     System.out.println(int+"");
  }
}

Pozostało 580 znaków

2009-06-05 11:48
szczypiorek
0

dzieki bardzo pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0