Znikające icony z przycisków

0

Witam :-)
Mam mały problem stworzyłem menu z przyciskami w których zamieszczam icony,
po kompilacji wszystko jest ok ikony pojawiają się tak jak powinny natomiast gdy zbuduje projekt
i odpale plik .jar ikonki te znikają z przycisków, pozostaje tylko napis.
Ktoś wie może o co tu chodzi?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam ;-)

public class Menu extends JPanel{

ImageIcon iconCz = new ImageIcon("src/Glowna/czyt.gif");
ImageIcon iconK = new ImageIcon("src/Glowna/book_open.gif");
ImageIcon iconW = new ImageIcon("src/Glowna/wypW.gif");

JButton czytelnik = new JButton("Czytelnik", iconCz);
JButton ksiazka = new JButton("Ksiazka", iconK);
JButton wypozycz = new JButton("Wypożycz", iconW);

Menu(){
setLayout(new FlowLayout(FlowLayout.LEFT));
add(czytelnik);
add(ksiazka);
add(wypozycz);
add(tytul);
}

}

0

Program szuka ikon w katalogu "src/Glowna". Utwórz zatem taki katalog w katalogu z plikiem jar i wsadź tam ikony. Możesz też zmienić program

  ImageIcon iconCz = new ImageIcon("czyt.gif");

nie będziesz wtedy widział ikon przy uruchamianiu z IDE (chyba że zrobisz wspólny katalog dla źródeł i klas).
Możesz też wsadzic ikony do pliku jar i zmienić sposób ich czytania, wtedy też nie zobaczysz ikon przy uruchamianiu z IDE.

0

A mozesz zrobic tak ze wrzucasz obrazki do katalogu bin, i tak jak powiedzial __krzysiek85 getResource() wczytywac - bedziesz widzial ikonki i w IDE i jak zbudujesz jara. Caly trick polega na tym ze getResource() wczytuje z classpath, a wiec podczas uruchamiania z IDE szuka w katalogu bin, a jak uruchamiasz jara to szuka w jarze (i ewentualnie kilku innych miejscach).

0

Zrobiłem taj jak mi napisał bogdans chyba najłatwiej i najszybciej
Pózniej jak będe miał więcej czasu to się pobawię z metodą getResource() ;]
Dzieki za odpowiedzi [browar]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1