Problem z projektem

Odpowiedz Nowy wątek
marek2444
2009-05-06 23:17
marek2444
0

Witam, próbuje w ramach projektu napisać rozkład jazdy tramwaji na telefon komórkowy. Polega to na tym że na stronie wap miał bym plik jar z programem i pojawia się główny problem jak przechowywać dane dotyczące rozkładu w telefonie,na początku myślałem przechowywać je w pliku tekstowym który mógł bym generować z bazy mysql ale to chyba zły pomysł a w rms nie bardzo wiem jak bym mógł przesłać dane z serwera mysql. Proszę o jakiekolwiek pomysły jak przechowywać dane rozkładu w telefonie.

Pozostało 580 znaków

2009-05-06 23:31
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Stacktrace

0

Nie przechowywać. W J2ME masz całe API do połączeń za pomocą http. Skorzystaj z tego i WebServices przez JSON. Przechowywanie danych na telefonie nie ma sensu, bo masz bardzo mało pamięci.


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

2009-05-07 11:00

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Ponadto: nie "tramwaji", tylko "tramwajow" !

Pozostało 580 znaków

marek2444
2009-05-07 11:47
marek2444
0

Nie przechowywać. W J2ME masz całe API do połączeń za pomocą http. Skorzystaj z tego i WebServices przez JSON

Tylko mi chodzi oto żeby za każdym razem nie trzeba było łączyć się z internetem tylko żeby rozkład był w telefonie podobnie jak aplikacja rozkładów mmpk ze strony mmpk.info gdzie ściągniemy aplikacje i cały rozkład mamy w pamięci telefonu.</quote>

Pozostało 580 znaków

2009-05-07 12:10
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Stacktrace

0

Popatrz na ich jara. Rozpakuj. W pliku jar przechowywane są silnie skompresowane pliki z rozkładami. Co przy częstej aktualizacji rozkładów powoduje, że i tak musisz dociągać z netu aktualne dane.


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

marek2444
2009-05-07 13:08
marek2444
0

Czyli najlepiej zrobić aplikacje która będzie się łączyła z stroną internetową i z niej pobierała dane o rozkładzie ? Nigdy nie bawiłem się web services. Czy istnieje możliwość łączenia się midletu z bazą danych np mysql ?

Pozostało 580 znaków

2009-05-07 13:27
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 godzin temu

Lokalizacja: Stacktrace

0

Nie łączysz się bezpośrednio. Wywołujesz np stronę w php, która połączy się z DB i zwróci wyniki jako np. plik csv. Jeżeli całość ma być w javie to można wykorzystać zamiast php jsp i ejb.


Sięgam tam, gdzie wzrok nie sięga… a tam NullPointerException

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0