Jaki listener do JRadioButton i JCheckBox

0

Siemka.
Przeglądałem kusy javy na sun.java.com,i zastanawiam się jakiego listenera do nich użyć(JRadioButtonMenuItem,JCheckBoxMenuItem też się wliczają).

ItemListener,ActionListener,ChangeListener?

0

http://java.sun.com/docs/books/tutorial/uiswing/components/button.html
Tu masz wszystko wyłożone z przykładami, zarówno do JRadioButton jak i JCheckBox.
Jak będziesz miał pytania to wal.

0

Już to przeglądałem.
Chodzi tylko o to jaki typ listenera podpiąć pod JRadioButtonMenuItem,żeby reagował na zmianę zaznaczenia(checked),może wystarczy zwykły ActionListener?

0
Programista312 napisał(a)

Już to przeglądałem.
Chodzi tylko o to jaki typ listenera podpiąć pod JRadioButtonMenuItem,żeby reagował na zmianę zaznaczenia(checked),może wystarczy zwykły ActionListener?

Wystarczy zwykły ActionListener.

0

Wyskakuje błąd :-(

void ŁadujMenu()
	{
		JMenu gra = new JMenu("Gra");
		JMenuItem nowaGra = new JMenuItem("Nowa Gra");
		nowaGra.addActionListener(new ActionListener()
		{
			public void actionPerformed(ActionEvent e)
			{
				PrzeładujPlansze();
				pack();
			}
		});
		gra.add(nowaGra);
		JMenu opcje = new JMenu("Opcje");
		ButtonGroup ktoZaczyna = new ButtonGroup();
		JRadioButtonMenuItem zaczynaX = new JRadioButtonMenuItem("Zaczyna X",true);
		JRadioButtonMenuItem zaczynaO = new JRadioButtonMenuItem("Zaczyna O");
		ActionListener początkujący = new ActionListener()
		{
			public void actionPerformed(ActionEvent e)
			{
				JRadioButtonMenuItem temp=(JRadioButtonMenuItem)e.getSource();
				if (temp = zaczynaX)
				return;
			}
		};
		zaczynaX.addActionListener(początkujący);
		zaczynaO.addActionListener(początkujący);
		ktoZaczyna.add(zaczynaX);
		ktoZaczyna.add(zaczynaO);
		opcje.add(zaczynaX);
		opcje.add(zaczynaO);
		opcje.addSeparator();
		menu.add(gra);
		menu.add(opcje);
		setJMenuBar(menu);
	}

gry\kik\Gra.java local variable zaczynaX is accessed from within inner class
; needs to be declared final
if (temp == zaczynaX)
^
1 error

0

if (temp = zaczynaX) <- popraw to przed wszystkim

'=' to operator przypisania, zeby porównac uzywasz '=='

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1