[String] wartość z klasy String jako nazwa

0

Witam!

Pewnie mój problem jest banalny ale odpowiedzi szukam już ładne parę godzin w podręczniku i internecie.

Chciałbym wyłuskać wartość z klasy String i użyć jako nazwę dla innej klasy String w jednym poleceniu.
Jak w poniższym przykładzie: jakie plecenie użyć w ????? aby nowy przyjął to co w a1n poprzez linia?

public String StworzGodziny (String linia)
{
String nowy = ?????;
//dalszy ciąg
return godzinylinii;
}
String a = "a1n";
StworzGodziny(a)
String a1n = "xxx"
0

a z Class.forName(String className) próbowałeś?

0

zaraz... że co Ty chcesz osiągnąć?

0

Czy mi się zdaje, czy chciałbyś z wartości Stringa (czyli nazwy) uzyskać nazwę zmiennej w Javie?
Jeżeli tak, to jest to trochę bez sensu ponieważ nazwy zmiennych są statyczne (znane w czasie kompilacji), a wartość tekstowa obiektów string jest zasadniczo dynamiczna (poza obiektami z nadaną wartością - czyli literałami lub obiektami stałymi).
Poza tym nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć przez uzyskiwanie nazw kodu źródłowego z danych tekstowych. Takie operacje robią tylko programy operujące na kodzie źródłowym i mające za zadanie coś z nim zrobić (w szczególności kompilator, dla którego plik tekstowy źródła programu jest źródłem danych do kompilacji).
Da się natomiast zrobić operację odwrotną czyli wyciągnąć statyczną nazwę zmiennej do Stringa mniej więcej tak jak napisał Koziołek.

0

Sorry, za bardzo sam się zakręciłem. Wystarczyło mi tylko, aby porównać nazwę zmiennej z łańcuchem znaków. Dzięki wielkie za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1