nie mogę wpisywać polskich znaków w Netbeans/jEdit

0

Witam,
mam dość nietypowy problem mianowicie nie mogę wpisywać polskich znaków w aplikacjach napisanych w javie - korzystam z netbeans/jEdit - wiem, że te programy obsługują polskie znaki (sprawdzałem kodowanie) - te pliki, które zawierają już polskie litery wyświetlane są prawidłowo.
Any ideas ?

Pozdrawiam,
exage

0

Ustawienie klawiatury sprawdzałeś? Jeżeli robisz coś w Windows, to ustawienie klawiatury łatwo sobie przestawić, a jest ono indywidualne dla każdej aplikacji (trzeba ją uaktywnić i wtedy sprawdzać). Najlepiej wywalić wszelkie ustawienia poza PL programisty.

0

korzystam z Fedora Core 10, być może problem leży w JRE, kombinowałem z skrótami klawiszowymi w samym programie ale to nic nie daje.

0

Sprawdź czy wpisane w netbeans polskie znaki skopiowane przez schowek (lub goły plik tekstowy) do jakiegoś systemowego edytora pokazuje w nim polskie znaki. Zrób też operację odwrotną. Ten test zawsze coś powie - czy kody znaków są wprowadzane poprawnie, a jak nie to jakie są. Bo może winny tu nie jest JRE, ale odwrotnie - sama Fedora (jej konfiguracja). Jest również możliwe, że JRE koduje/dekoduje poprawnie, a system źle.

0
Olamagato napisał(a)

Sprawdź czy wpisane w netbeans polskie znaki skopiowane przez schowek (lub goły plik tekstowy) do jakiegoś systemowego edytora pokazuje w nim polskie znaki. Zrób też operację odwrotną.

Przetestowałem - wszystko w porządku. Przeinstalowałem też JRE z tego opensourcowego na ten dostępny na stronie Sun'a.. też to nic nie dało. Trochę to dziwne bo w OpenOfficie (chyba napisany w javie ?) mogę bez problemów wpisywać polskie znaki. W samym systemie również mogę wpisywać polskie znaki bez problemów.

0

Open Office jest chyba skompilowany natywnie (ale pewności co do Fedory nie mam).
A w ogóle to jak się objawia ten brak polskich znaków?
Znaki są inne niż powinny czy w ogóle ich nie ma?

0

nie mogę ich wpisywać, te które zostały wcześniej wpisane (mam laptopa z zenwalkiem i tam bez problemu wpisywałem polskie znaki w netbeans) wyświetlają się prawidłowo. Tak jakby kombinacje klawiszy alt+s, alt+z.... itd nie działały.

0

Napisz własny kilkulinijkowy programik w Javie, który będzie odczytywał wciskane klawisze i podawał ich kody oraz reprezentacje znakowe na ekranie. Wtedy się dowiesz, czy to podawane przez system/JVM kody są złe, cz w ogóle są wprowadzane czy może źle są interpretowane.

0

W ustawieniach regionalnych/jezykowych w settings wstaw klawiature polska nie USA

0

Mam ten sam problem. Mam Ubuntu. Zachowanie większości programów w javie jest takie, że nie mogę wpisywać z klawiatury polskich znaków. Wkleić polską literę ze schowka się da, ale wpisać nie. Zamiast np. ą lub ś (ALT+a, ALT+s) wpisuje mi na ekran po prostu "a" lub "s". Tak jest np. w NetBeans (zarówno w oknach dialogowych jak i w edytorze kodu) i w OmegaT. Przetestowałem tak jak pierwszy w tym wątku zarówno JVM Suna jak i OpenJDK. Rezultat bez zmian.

Natomiast w Eclipse (ganymede) nie ma żadnego problemu i polskie znaki można wpisywać tak samo jak w całej reszcie systemu. Może to będzie jakąś wskazówką?

Pomóżcie proszę. Nie udało mi się w googlu znaleźć jakichkolwiek wskazówek na ten temat. Tutaj zauważyłem, że ktoś ma ten sam problem. Bardzo bym chciał poużywać NetBeans, ale lubię pisać po polsku, a OmegaT byłby mi bardzo pomocna.

0

Zgłoś to jako bug w Netbeans, podaj tylko koniecznie wersje, że dzieje się to na Ubuntu i wrzuć tam wersję systemu.

0

Miałem podobny problem, okazało się, że nie związany z netbeans. Podobnie działo się też w innych aplikacjach javy: jedit, vpsuite. Można próbować przed uruchomieniem wpisywać export LANG='pl_PL' ale to nienajlepsza opcja w przypadku netbeans, bo wtedy svn się psuje.
Ostatecznie pomogło to:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=78417
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1