przegladanie plikow pdf

Odpowiedz Nowy wątek
2008-12-12 10:42
calm^^
0

Witam. Piszę w javie program który musi miec mozliwosc wyswietlania plikow w formacie .pdf. Slyszalem gdzies o jakichs bibliotekach do odczytu i zapisu takich plikow ale nie bardzo wiem jak dzialaja. Jak do tego podejsc? Da sie moze z poziomu programu w javie uruchmic np.Adobe Readera tak zeby wyswietlil interesujacy mnie plik? Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 13:00
0

dobry jest iText ale kodowanie z jego uzyciem nie jest latwe

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 14:31
0

iText sluzy raczej do generowania dokumentow PDF.

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 16:49
0

Slyszalem gdzies o jakichs bibliotekach do odczytu i zapisu takich plikow

iText

Da sie moze z poziomu programu w javie uruchmic np.Adobe Readera

Runtime.getRuntime().exec("AcroRd32.exe \"E:\$staff\books\iText in Action.pdf\""); // nie sprawdzone

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 17:04
pikseloza
0

Uruchamianie zew. procesu to akurat zly pomysl, a juz sam przyklad z acrobatem w ogole kiepski (zalezy jescze do kogo jest adresowany program) bo np ja i wielu innych nie uzywa windowsa, a duzo ludzi ktorzy uzywaja windowsa nie uzywaja acrobat readera (straszny bloatware sie z tego zrobil).

Sprawdz:
https://pdf-renderer.dev.java.net/

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 17:14
0

Troszke sie ograniczasz :-P Ja uzywam oba os'y.

PDF Renderer wyglada ciekawie. Generowales moze PNG z PDF'a przy uzyciu tej biblioteki? Wlasnie za tym sie rozgladalem ;-)

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 17:22
pikseloza
0
danstefan napisał(a)

Ja uzywam oba os'y.

To sa tylko dwa? Windows i ten drugi? Napisalem tylko ze nie uzywam windowsa ;-)
Ale sklamalem, mam wirtualna maszyne z XP ;-)

Niestety nie uzywalem tego do niczego innego niz malowanie pdf na formie. Nie sadze ze ta blibioteka w ogole umie tworzyc pdf, do tego najlepszy jest podobno iText, jak juz ktos wspomnial.

Co do procesu windows, aby sie nie ograniczac do acrobata mozna tak:
rundll32 url.dll,FileProtocolHandler plik.pdf - system sam wynora program ktory ma skojarzenie z plikiem pdf

Pozdro.

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 17:28
0

eeee... drobne przeoczenie :-) domyslam sie ze na co dzien nie uzywasz Mac'a lub jakis wynalazkow.

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 18:31
abe
0

Co do procesu windows, aby sie nie ograniczac do acrobata mozna tak:

Tak na marginesie, obecnie java ma klasę Desktop, a w niej m.in. metodę open, wiec czy to będzie ten pierwszy czy drugi system to już żadna różnica.

Pozostało 580 znaków

2008-12-12 18:35
pikseloza
0

Nie chce sie klocic czy cos, ale co jesli dany system nie ma skojarzonego typu pdf z zadnym programem? A jak wykorzysta jakas biblioteke w javie to jednak zadziala. Ale pora skonczyc z offtopem, dostal autor odpowiedzi, reszte moze doszukac, nie jest to trudne.
Pozdro.

Pozostało 580 znaków

2008-12-13 10:42
calm^^
0

Ok wielkie dzieki za odpowiedzi. Postaram się to zrobic za pomoca tego renderera zalezy mi tylko na wyswietleniu dokumentnu, nie zamierzam zadnego tworzyc. Co prawda program ma byc uruchamiany tylko na windowsie ale skoro programy napisane w javie sa wieloplatformowe to szkoda bylo by ograniczac moja aplikacje niepotrzebnie do jednego systemu. Podejrzewam ze odezwe sie jeszcze na ten tamat wiec pozdrawiam i do zobaczenia ;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0