pozycjonowanie w nowym komponencie

0

Witam . Tworząc od nowa nowy komponent :

public class przycisk1 extends JPanel implements Serializable
{
public JTextField poleTekstowe;

public przycisk1()
    {
    nazwaPrzyciskDodaj = "Dodaj";
    
    add(poleTekstowe);
    poleTekstowe.setText("0");  
    
    Dimension d = new Dimension();
    d.width=100;
    d.height=100;
  
    setPreferredSize(d);
    przyciskDodaj.setBounds(d.width+50,d.height+100, 20, 30);
    add(przyciskDodaj);
    }
}

mam problem bo choć mogę ustawić rozmiar JPanel

Dimension d = new Dimension();
    d.width=100;
    d.height=100;
  
    setPreferredSize(d);

to niewiem jak ustawiać rozmiar i rozmieszczenie elementów które tam umieszczam (najlepiej by było gdybym mógł rozmieszczać pozostałem elementy takie jak JTextField,JButton po pixelach czyli w miejsce gdzie sam chce jeżeli to jest możliwe )

0

metoda setBounds()

0

wlasnie ze ona nie działa :/ jak robie setBounds() to przyciski i tak są dodawane po kolei zaczynając od górnego lewego rogu i tak po kolei az do samego dołu , prawy dolny róg JPanel , jakieś inne opcje ??

0

setLayout(null)
i teraz dodajesz komponenty z ich lokacja

0

przysiągłbym że tak już próbowałem i wlaśnie dlatego napisałem tego posta . lecz tym razem działa :) a mam przy okazji pytanie takie :


public class przycisk1 extends JPanel implements Serializable
{
public przycisk1(){}
}

To jak się odwołać do tego panelu w :

public class AkcjaNaJPanelu extends MouseAdapter
{
public void mouseClicked(MouseEvent e)
    {

    }
}
0

przysiągłbym że tak już próbowałem i wlaśnie dlatego napisałem tego posta . lecz tym razem działa :) a mam przy okazji pytanie takie :


public class przycisk1 extends JPanel implements Serializable
{
public przycisk1(){}
}

To jak się odwołać do tego panelu w :

public class AkcjaNaJPanelu extends MouseAdapter
{
public void mouseClicked(MouseEvent e)
    {
    w tym miejscu jak się odwołać ?
    }
}

jak

0

MouseEvent.getComponent() i rzutujesz na swoj typ

0

dobra wielkie dzięki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1