wyszukiwanie

0

Witam,

Mam pytanie odnosnie wyszukiwania elementow(String, ktory jest kluczem) w hashmapie

Załóżmy ze w mapie jest 1000000+ slow w tym slowo "samochod" ktore musze wyszukac podajac

samo*
(* - maskowanie reszty wyrazu)

i teraz jak najszybciej wyszukac teraz wyraz, szukanie tego wyrazu iteratorem od poczatku mapy bedzie bardzo czasochlonne, czy jedynym rozwiazaniem jest zmiana kolekcji ?

Z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam gorąco

0

Pytanie czy szukane słowo jest kluczem czy wartością mapy?

0
Koziołek napisał(a)

Pytanie czy szukane słowo jest kluczem czy wartością mapy?

napisalem;) kluczem

0

Jesli uzywasz Javy 6 to mozesz uzyc java.util.TreeMap.subMap(), ktora pochodzi z nowego interfejsu NavigableMap

map = ....
Map<String, Object> smallMap = map.submap("samoA", true, "samoz", true);

Zauwaz ze dodalem 'A' i 'z' do kluczy oznaczajacych przedzial, zeby zlapac wszystkie wartosci do niego wpadajace. TreeMap utrzymuje klucze w porzadku alfabetycznym, wiec powinno dzialac.
Na wyniku masz mala mape (mozesz uzyc referencji do NavigableMap bo taki wlasnie jest typ zwracany przez submap), i iterowac po niej czy cos - o wiele mniejsza kolekcja.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1