Jak polaczyc sie z baza sql 2000 MS

0

hej !

Czy moglby mi ktos powiedziec jak w javie polaczyc sie z sql 2000 MS i pobierac dane z tabel ?

0
 Connection conn = null;
        Statement statement = null;
        ResultSet result = null;
try {

            Class.forName("com.microsoft.jdbc.sqlserver.SQLServerDriver");

            conn = DriverManager.getConnection(					//połącznie z baząSQL Server 2000
                    "adres_serwera_bazy_danych", "nazwa_użytkownika", "hasło");

            statement = conn.createStatement(ResultSet.TYPE_SCROLL_INSENSITIVE, ResultSet.CONCUR_READ_ONLY);

            result = statement.executeQuery(sqlQuery);

            

            while (result.next()) {//pobieranie wiersza danych
		result.getInt(0);//pobranie zawartości pierwszej kolumny
		result.getString(1);//pobranie drugiej kolumny
                }
                
            }

        } catch (Exception e) {
            throw e;
        }
        finally {
            if (result != null) result.close();
            if (statement != null) statement.close();
            if (conn != null) conn.close();
        }
    }

musisz jeszcze do projektu dodać sterownik jdbc na przykład jtds
Pozdrawiam

0

Proszę o pomoc.
Mi połączenie się udało. Pracuję w netbeans. Wykonuję przykładowe skrypty i normalnie pobieram dane wszystko jest ok. Ale wziąłem się za programowanie komponentowe i chcę łączyć się przez zakładkę RUNTIME. Łączę się z bazą bez problemów. Ale wchodzę później w TABLES i tam jest pusto. Dziwne bo połączenie jest i nawet moge robić zapytania (prawy przycisk myszy i EXCUTE COMMAND)
Tylko potrzebuję mieć tam tabele żeby móc przeciągać na drugą stronę. Pokazuję na screenach.

Wchodzę RUNTIME-> DATABASE -> TABLES i jest pusto :-/
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48ce3077a1c2af77.html][IMG]http://images24.fotosik.pl/112/48ce3077a1c2af77m.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dda7a0205d7311df.html][IMG]http://images26.fotosik.pl/112/dda7a0205d7311dfm.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c8a3c76d5b706ff.html][IMG]http://images24.fotosik.pl/112/3c8a3c76d5b706ffm.jpg[/IMG][/URL]
</image>

0

Wrzucam screeny bo tamte coś nie można powiększyć

Zapytania można robić

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images24.fotosik.pl/112/3c8a3c76d5b706ff.jpg[/IMG][/URL]

Ale tabel nie widać w RUNTIME

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images24.fotosik.pl/112/48ce3077a1c2af77.jpg[/IMG][/URL]

0

musisz nadać prawa użytkownikowi którym sie logujesz do bazy danych i bedzie wszystko ok(prawo do odczytu i updatów)

0
ryman napisał(a)

musisz nadać prawa użytkownikowi którym sie logujesz do bazy danych i bedzie wszystko ok(prawo do odczytu i updatów)

Mógłbyś mi dokładnie opisać gdzie w sql server moge to zmienić. Bo ja tam mam zdefiniowanego użytkownika Drza i pozmieniałem mu aby miał wszystko. Chyba, że to trzeba w innym miejscu zmienić.
Ja to wszytko zmieniam w Enterprise menager. W tych miejscach. Może coś pominąłem?

screeny
http://images24.fotosik.pl/112/b80e54900526a3c9.jpg

http://images34.fotosik.pl/44/978c45327e41f4f7.jpg

0

Lubię sobie sam odpowiedzieć. Trzeba było zmienić w netbeans: schema ma być dbo. UFFF było ciężko. Mam nadzieję, że komuś się przyda.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1