Pomocy!!! [plugin do tworzenia GUI w Eclipse]

Odpowiedz Nowy wątek
2007-10-23 19:54
parker
0

Witam szanownych forumowiczów!!

Właśnie uczę się języka Java, i pisze taki mały programik do przeglądania obrazów (na wzór tego w Windows)

Mam dwa pytania:

Pierwsze o jakiś darmowy plugin do Eclipse pozwalający budować GUI

Drugie o jakąś standardową (wbudowaną) metodę do odświeżania okna programu (i skrótowy sposób jej użycia)

</ort>

i właściwie jeszcze jedno:

czy istnieje w którejś z klas metoda do skalowania obrazów na potrzeby wyświetlenia w oknie programu
dokładnie chodzi mi o sytuacje, gdy próbuje wyświetlić (w całości) obrazek o rozdzielczości 1280x1024, a ekran ustawiony jest na niższą

z góry dziękuje za pomoc

Pozostało 580 znaków

2007-10-23 21:11
0

Niestety nie używam Eclipse, ale pomogę ci z odświeżaniem okna.

Przypuszczam, że chodzi o odrysowanie jego zawartości, więc najlepiej zrobic to tak:

jakisTamComponent.repaint();

Oczywiście jest to rozwiązanie dla Swing'a (nie napisałeć czy używasz Swing czy SWT)

Jeżeli chodzi o obrazek, teraz - niestety - nie mam czasu aby ci odpisać, ale zainteresuj się Java 2D Api.

Pozdrawiam.


"Od słowa do słowa, swobodnie płynie rozmowa
Z potrzeby zrozumienia rodzi się wymiana poglądowa"

Bless :)

Pozostało 580 znaków

2007-10-23 22:33
0

wbudowany edytor jest lekko mówiąc średni, do zast. niekomercyjnych jest jiglo, ale ja sam i tak wszystko z palca wole sobie napisać, przynajmniej mam kontrole nad kodem, i mogę wstawiać własne rozszerzone komponenty, jeśli zaczynasz, radzę samemu pisać LayOuty...jak juz załapiesz o co chodzi i jak działają 'iwent-drajwen-apps' przerzucić się na gotowe edytory GUIa

co do odświeżania to .revalidate(); albo .repaint()

najłatwiej, zmieniasz rozmiar tego komponentu (najpewniej JPanel) na którym wyświetlasz obrazek i już ;) pewnie da się to zrobić bardziej PRO
pzdr.


...trafiłem do źródła wiedzy bez drogowskazu...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0