Java i swap

0

Witam
Czy może istnieje funkcja w standardowej bibliotece zamieniająca miejscami 2 referencje ? Jakoś nie chce mi się ciągle wypisywać tych 3 linijek...
Pozdrawiam.

0

jakoś nie ma, ale zawsze można napisać sobie klasę utilsową:

public class Utils{

   public static void swap(Object a, Object b){
       Object t = a;
       a = b;
       b = t;
   }
}
0

Nie nie ma takiej funkcji (tak mi się zdaje), a to, co napisał Koziołek niestety nie zadziała ponieważ java przekazuje referencje przez wartości.

0
xxxxxxx napisał(a)

Nie nie ma takiej funkcji (tak mi się zdaje), a to, co napisał Koziołek niestety nie zadziała ponieważ java przekazuje referencje przez wartości.

A kto powiedział zę ma zamieniać referencje? W Javie nie da się napisać metody (w prosty sposób tzn bez użycia asmblera Bytecodu)która zamieniać będzie referencje do obiektów. Jedyną słuszną metodą jest zamiana wartości.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1