Umieszczenie MenuBar-a

0

Jak postawić na aplecie (Applet) obiekt MenuBar? Nie działa this.add(), ani this.setMenuBar().
Proszę o pomoc!

Uprzedzam odpowiedź; ten projekt robię bez użycia biblioteki javax.swing.*

0

Bardzo lubisz klasę Applet ?
Jeśli nie jesteś do niej przywiązany, to użyj klasy JApplet - w niej jest metoda setJMenuBar(..).
pozdrawiam

0

Rety!
Przecież napisałem, że nie używam swinga. Wiem, że w JApplet jest metoda setMenuBar(), a nawet lepsza - add(), ale ja nie mogę używać swinga.
Czy ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc!

0

Sorry, nie doczytałem.
Spróbuj w kodzie apletu skonstruować obiekt klasy Frame (i do niego dodać MenuBar)
pozdrawiam

0

Rzeczywiście jest to pewne rozwiązane ale zbyt pracochłonne jak na mały interfejsik w aplecie. Czy MenuBar może być tylko przypisany do Frame, czy istnieją jakieś "mniejsze" komponenty, na których da się go położyć (probowałem z Panelem, no i kiszka)?
Dzięki za zainteresowanie [browar]

0

-Dokumentacja Javy
-Index
-litera S
-setMenuBar i szukanie
Wynik: jest tylko w klasie Frame
pozdrawiam

0

Dzięki, ja się nie mogę połapać w helpie Eclipsa.
Więc co radzisz robić?
pozdrawiam

0

Ponieważ metoda setMenuBar jest tylko w klasie Applet, to masz trzy możliwości( kolejność wg moich preferencji)

  • użyć klasy JApplet
  • skonstruować w aplecie obiekt klasy Frame
  • napisać własną klasę (np BarszczAplet) dziedziczącą z klasy Applet i mającą metodę setMenuBar ;-)
    pozdrawiam
    P.S. prócz Eclipsa dobrze mieć też dokumentację Javy
    http://java.sun.com/javase/reference/api.jsp
0

A jak zabrać sie za napisanie metody setMenuBar?
pozdrawiam

0

Trzecia propozycja nie była całkiem poważna.
(tylko groźba zakopania żywcem skłoniłaby mnie do jej realizacji)
pozdrawiam

0

Och!
Mnie jeszcze to nie grozi, ale interfejs wyglądałby ładnej, pokombinuje z Popapem.

0

A właściwie, dlaczego nie możesz używać Swinga?

0

No bo właściwie, to... obiekty Swinga są eleganckie, kolorowe, zaś AWT, takie "przymulone", no i chce sobie zostawić jakąś nowość dla wersji 2.0.

Myślałem na połączeniem ToolBara z Popapem, co dałoby efekt MenuBar, ale oczywiście jest tylko JToolBar!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1