[Java] O czym zapomnialem ? (JScrollPane)

Odpowiedz Nowy wątek
2007-09-15 23:21
0

Pytanie początkującego :-)

Mam taki kodzik:

import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import javax.swing.*;

class SimpleTableExample
        extends     Panel
 {
    // Instance attributes used in this example
    private Panel       topPanel;
    private JTable      table;
    private JScrollPane scrollPane;

    // Constructor of main frame
    public SimpleTableExample()
    {

        topPanel = new Panel();
        topPanel.setLayout( new BorderLayout() );
            String columnNames[] = { "Column 1", "Column 2", "Column 3" };
        String dataValues[][] =
        {
            { "12", "234", "67" },
            { "-123", "43", "853" },
            { "93", "89.2", "109" },
            { "279", "9033", "3092" },
                        { "12", "234", "67" },
            { "-123", "43", "853" },
            { "93", "89.2", "109" },
                        { "12", "234", "67" },
            { "-123", "43", "853" },
            { "93", "89.2", "109" },
            { "279", "9033", "3092" }
        };

        // Create a new table instance
        table = new JTable( dataValues, columnNames );

        // Add the table to a scrolling pane
        scrollPane = new JScrollPane( table );
        topPanel.add( scrollPane, BorderLayout.CENTER);
                add(topPanel);
    }

}

public class tabela1 extends java.applet.Applet {
    SimpleTableExample mainFrame;

    public void init() {

     mainFrame = new SimpleTableExample();
     add(mainFrame);        
    }

}

Tabelka sie wyświetla bardzo ładnie, ale niestety brak suwaków.
O czym zapomniałem ?

Pozostało 580 znaków

2007-09-15 23:41
0

a czy ilosc danych wykracza po za okienko?
suwaki pojawiaja sie automatycznie, lecz jesli chcesz je zawsze, to

mojPanel.setHorizontalScrollBarPolicy(ScrollPaneConstants.HORIZONTAL_SCROLLBAR_ALWAYS);

pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2007-09-15 23:56
0

Kurcze już wiem w czym był problem, ja zmienialem sobie rozmiar okna glownego a przeciez tutaj chodzi o panel , dane nie wychodzily poza panel wiec nie bylo pasków.
Sorki za zamieszanie :-)

A mam pytanie czy u mnie topPanel musi byc ? bo wydaje mi sie ze JScrollPane to tez panel tylko ze przwijany, bo dziala tak samo.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0