Zaokrąglenie liczby w dół

0

Chciałbym zaokrąglić liczbę dół. Oczywiście umiem sam napisać taką funkcję, ale po co samemu pisać, skoro prawdopodobnie istnieje gotowa w API. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak się nazywa i w jakim pakiecie się znajduje?

0

zapewne Math.round() (z pamieci). A jak nie, to rzutowanie na inta i po sprawie (jezeli zaokraglenie to odciecie przecinka).

0

Z rzutowaniem do inta to trzeba uważać, bo parę razy java wycięła mi wałka i zamiast obciąć ułamek zaokrągliła liczbę.
Pozdrawiam

0
Afish napisał(a)

Z rzutowaniem do inta to trzeba uważać, bo parę razy java wycięła mi wałka i zamiast obciąć ułamek zaokrągliła liczbę.
Pozdrawiam

Jestes w stanie powtorzyc ta sytuacje?? bo brzmi troche.. nierealnie :-O

pozdrawiam

0

Warto zaglądać do dokumentacji.
Math.floor()
Bogdan S.

0

Jeśli chodzi o zaokrąglenie do konkretnej liczby miejsc po przecinku (poniżej dla 3) to radzę sobie w ten sposób:

(Math.floor(1000*zmiennaDoZaokrąglenia))/1000;

0
eximius napisał(a)
Afish napisał(a)

Z rzutowaniem do inta to trzeba uważać, bo parę razy java wycięła mi wałka i zamiast obciąć ułamek zaokrągliła liczbę.
Pozdrawiam

Jestes w stanie powtorzyc ta sytuacje?? bo brzmi troche.. nierealnie :-O

pozdrawiam

Niestety w tym przypadku macie tylko moje słowo, bo tego problemowego kodu już nie mam. Jak jeszcze kiedyś coś takiego stworzę, to podrzucę.
Pozdrawiam

0

W górę to Math.floor() a w dół Math.ceil().

Pozdro

0

Jest dokładnie odwrotnie:
podłoga jest na dole a sufit u góry (chociaż w Australii jest chyba odwrotnie)
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1