[Tablice] - metoda wstawElementy()

0

Oto fragment mojej Klasy implementującej Tablicę:

class Tablica
   {
   private long[] tab;                 // referencja do tablicy 
   private int elementow;               // liczba elementów tablicy 
   private int max_rozm;			//zdeklarowany rozmiar tablicy
   
   public Tablica(int max)         // konstruktor 
      {
      tab = new long[max];                 // tworzymy tablicę o rozmiarze max
      elementow = 0;                        // na razie brak elementów 
	  max_rozm=max;
      }
.
.
.
public boolean wstaw(long wartosc)    // wstawienie elementu do tablicy 
		{
		if (elementow < max_rozm)
			{
			tab[elementow] = wartosc;             // wstawiamy wartość na koncu
			elementow++;                      // zwiększamy licznik elementów 
			return true;
			}
		else
			return false;			//brak miejsca w tablicy
		}
.
.
.
}

Chciałbym do niej napisać dodatkową metodę wstawElementy() wstawiającą elementy podane jako argument. Oto przykład:

class TablicaApp
   {
   public static void main(String[] args) throws IOException
		{
.
.
.
  Tablica arr;                // referencja do tablicy
  arr = new Tablica(rozmiar); // tworzymy tablicę
.
.
  arr.wstawElementy(10,5,51,95,10);
.
.
}

Czy ktoś wie jak zaimplementować taką metodę??

Oczywiście ilość argumentów nie może być większa od rozmiaru tablicy, ale tym zajmę się sam. Chodzi mi tylko o metodę.

Aha... ilość zadawanych elementów może być różna (tzn. z przedziału <0,rozmiar>

Dzieki!!!

0
void foo(long ... args) {
	for(int i=0; i<args.length; i++) {
		System.out.print(args[i] + "-");
	}
}

HTH. Pozdr.

0

Niestety... podany powyżej kod powoduje błąd podczas kompacji :(

(identifier) expected
void foo(long ... args)
^

0

Java to nie C++!!!

public void foo(long[] longArr){
   //kod
}

i teraz odpalasz przez tablicę anonimową:

foo({1, 2, 3, 4, 5});
//lub
foo((new long[] {1, 2, 3, 4, 5} ));
0
dariush.s napisał(a)

Niestety... podany powyżej kod powoduje błąd podczas kompacji :(

(identifier) expected
void foo(long ... args)
^

Wybacz. Nalezalo wspomniec, ze podany przeze mnie kod nalezy kompilowac pod wersja Java 5.0. Proponuje zapoznac sie z pojeciem Varargs z przewodnika jezyka Java.
Pozdr.</b>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1