coś na wzór dll, ale w Javie

0

Jak zrobić coś na wzór bibliotek .dll, ale w Javie. Chodzi o to, że byłby sobie folder plug-ins i możnaby w nim umieszczać plug-iny do mojego programu. Jak to zrealizować?

0

Zamiast plików dll, robisz pliki class i je ładujesz. Nie wiem do końca jak to wygląda od strony programowej, ale eclipse ma tak zrobione, więc sie da :>

0
boski pikolo napisał(a)

Jak zrobić coś na wzór bibliotek .dll, ale w Javie. Chodzi o to, że byłby sobie folder plug-ins i możnaby w nim umieszczać plug-iny do mojego programu. Jak to zrealizować?

Każde archiwum .jar z klasami może zostać wykorzystane jako bibloteka(musi tylko udostępniać jakieś metody publiczne) które zechcesz wykorzystać.

0

Przyda się:

Object o = Class.forName("pelna.nazwa.klasy").newInstance();
0

A jak wyciągnąć nazwę klasy z pliku .jar? I jak w ogóle używać jej metod, bo przecież program podczas kompilowania nie bedzie wiedział jaka to klasa.

0
boski pikolo napisał(a)

A jak wyciągnąć nazwę klasy z pliku .jar? I jak w ogóle używać jej metod, bo przecież program podczas kompilowania nie bedzie wiedział jaka to klasa.

Google w 3 minuty : http://www.rgagnon.com/javadetails/java-0513.html

A dalej to już sobie poradzisz za pomocą reflection API ale najlepiej znaleźć jakiś program napisany w javie który korzysta z mechanizmu pluginów (tylko nic dużego jak Eclipse ).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1