[Java] polaczenie z baza

0

takie pytanie:

jesli mam frame, i chce po nacisnieciu przycisku pobrac dane ktore wpisalem w textfieldach, i wrzucic je do bazy, to jak to zrobic? moze ktos mi wrzucic jakis zarys? w ktorym miescu inicjowac polaczenie? w tej klasie ktora wrzuca dane do bazy? czy gdzies indziej? niech ktos pomoze, thx

0

Możesz napisać klasę, w której umieścisz metody wykonujące operacje na bazie danych, np dla sklepu internetowego może to być metody: dodajTowar, usunTowar, zmienTowar itd. Te operacje wymagają połączenia do bazy danych, więc również w tej klasie możesz inicjować połączenie. Najlepiej na samym początku (w konstruktorze). Przy wykonywaniu zapytań będziesz używał już otwartego połączenia. Możesz się zabezpieczyć i metodę pobierającą połączenie napisać tak, aby zapewniała ona utworzenie nowego połączenia gdy poprzednie zostanie zerwane. Parametrami konstruktora klasy dostępu do danych powinny być adres bazy, nazwa i hasło dostępu.

0

osobiście używam NetBeans'a, i opiszę to pod kontem tego właśnie IDE (choć jDeveloper jest również b. dobry)

jest kilka wyjść:

  1. samemu piszesz klasę obsługującą wykorzystującą sterownik JDBC do połączenia się z bazą i implementujesz odpowiednie metody do pobierania dodawania danych do/z bazy.
    http://java.sun.com/docs/books/tutorial/jdbc/
    jednakże nie polecam tego sposobu, nieco żmudny jest pisząc to wszystko 'z palca'

  2. używając jakiegoś środowiska IDE tworzysz sobie EnterpriseApplication i tam już będziesz miał coś w stylu 'create Entity Class from Database' oraz 'Create Facade class for Entity object' (oczywiście po wcześniejszej konfiguracji połączenia, etc...), Entity są to klasy mapujące krotki z bazy danych na obiekty, z którymi możesz później zrobić w sumie wszystko
    polecam zapoznanie się z tutorialami:
    http://www.netbeans.org/kb/trails/java-ee.html

  3. tego jeszcze nie sprawdzałem, jako, że na NB 5.5 robie już jakiś projekt, ale wygląda ciekawie
    http://www.netbeans.org/download/flash/netbeans_6_gui_builder/netbeans_6_gui_builder.html

pzdr. i powodzenia

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0