Problem z Wyjątkami, jak skrocic kod ?!

0

Witam mam taki kod:

    private static org.w3c.dom.Document loadXML(String plik) throws ParserConfigurationException, SAXException, IOException{
        // Create File object from incoming file
        java.io.File xmlPlik = new java.io.File(plik);

        // Get Document Builder Factory
        DocumentBuilderFactory factory =
                DocumentBuilderFactory.newInstance();

        // Turn on validation, and turn off namespaces
        //  factory.setValidating(true);
        factory.setNamespaceAware(false);

        // Obtain a document builder object
        DocumentBuilder builder = factory.newDocumentBuilder();

        // Parse the document
        return builder.parse(xmlPlik);
    }
    private Node loadErrXML(String plik) {
        try{
        return loadXML(plik);
        } catch (ParserConfigurationException ex) {
            JOptionPane.showMessageDialog(this, ex, "ERROR!", JOptionPane.WARNING_MESSAGE);
            System.exit(1);
        } catch (SAXException ex) {
            JOptionPane.showMessageDialog(this, ex, "ERROR!", JOptionPane.WARNING_MESSAGE);
            System.exit(1);
        } catch (IOException ex) {
            JOptionPane.showMessageDialog(this, ex, "ERROR!", JOptionPane.WARNING_MESSAGE);
            System.exit(1);
        }
        return null;
    }

Problemem sa wyjatki ktore w funkcji docelowej nie moga byc opakowywane bo kod zajmie zbyyyyyt duuuuuuużo miejsca ;-)

tylko że nie wiem jak się tego pozbyć, jak to opakować i wyslać komunikat "OptionPane.showMessageDialog" bo jak się okazuje nie moge go włożyć do funkcji static ze wzgledu na słówko this, no i jeszcze te returny chyba nie najlepiej je umiescilem, eh :-( no co robic prosze o pomoc, jak to zmiescic w 1 funkcji ???

0

a nie mozesz zrobic

try{
  doStuff();
}catch(Exception e){
String msg=e.getMessage();
if(msg==null)
   msg="Unknown Error occured";
JOptionPane.showMessageDialog(null,msg);
}

?
pozdrawiam

0

A gdzie konkretnie pojawi sie okno dialog jesli parent jest null, bo jesli zablokuje okno do ktorej klasa jest dolaczona to spoko, ale jak zablokuje wszystko albo nie skuma gdzie ma sie pojawic, to lipa, hmm

0

no to daj this zamiast nulla ;)
to byl tylko przyklad

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0