Testy automatyczne aplikacji po REST

0

Cześć,

Stoję przed problemem napisania testów Automatycznych dla aplikacji,
wybór w czym to zrobie i jak to zrobię jest dowolny, szukam jakiegoś środowiska w którym można pisać testy po REST
testy będą od siebie zależeć, czasem będzie trzeba poczekać na eventy .
Wpadam z pytaniem jakie środowiska możecie polecić do takiej zabawy ?
na chwile obecną myślałem o python ale szukam czegoś lżejszego do czytania i kontroli nad tym co się dzieje i ewentualnymi zmianami.
http w Intellij testowałem jest za prosty do tego czego szukam, + bawiłem się postman ale to też nie to czego szukam

0

A czego ci brakuje w postmanie ?

1
kkolej napisał(a):

Stoję przed problemem napisania testów Automatycznych dla aplikacji,
wybór w czym to zrobie i jak to zrobię jest dowolny, szukam jakiegoś środowiska w którym można pisać testy po REST
testy będą od siebie zależeć, czasem będzie trzeba poczekać na eventy .
Wpadam z pytaniem jakie środowiska możecie polecić do takiej zabawy ?
na chwile obecną myślałem o python ale szukam czegoś lżejszego do czytania i kontroli nad tym co się dzieje i ewentualnymi zmianami.
http w Intellij testowałem jest za prosty do tego czego szukam, + bawiłem się postman ale to też nie to czego szukam

Ja bym je napisał w tej samej technologii, w jakiej napisana jest aplikacja, która je wystawia.

0

Jak masz testy w tej samej technologii (pisane jak normalne unit testy) to ewentualnie odzielennie ich od aplikacji jest proste (podmieniasz endpoint i procedurę startowania, trzymasz dyscyplinę, żeby testy nie używały kodu aplikacyjnego). Natomiast zyski:

  • jeden proces, mniej części ruchomych
  • ta sama technologia, te same narzędzia do uruchamiania kodu i jak i aplikacji
  • lepiej się je puszcza z ide
  • debugger działa bez większego kombinowania
  • można mieszać logi testów i aplikacji, umila debugowanie

W przypadku Javy masz jeszcze opcję w pisaniu testów w innym, przyjemniejszym języku opartym o JVM np. Kotlin albo Groovy

0
Riddle napisał(a):
kkolej napisał(a):

Stoję przed problemem napisania testów Automatycznych dla aplikacji,
wybór w czym to zrobie i jak to zrobię jest dowolny, szukam jakiegoś środowiska w którym można pisać testy po REST
testy będą od siebie zależeć, czasem będzie trzeba poczekać na eventy .
Wpadam z pytaniem jakie środowiska możecie polecić do takiej zabawy ?
na chwile obecną myślałem o python ale szukam czegoś lżejszego do czytania i kontroli nad tym co się dzieje i ewentualnymi zmianami.
http w Intellij testowałem jest za prosty do tego czego szukam, + bawiłem się postman ale to też nie to czego szukam

Ja bym je napisał w tej samej technologii, w jakiej napisana jest aplikacja, która je wystawia.

myślimy zrobić osobne repozytorium do tego, sama aplikacja ma testy, tu chodzi o możliwość szybkiej prostej edycji bez potrzeby zagłębiania się w kod. implementacja może być ukryta pod spodem. wiem że sporo jest takich tools na rynku i do tego open source.

3

Cucumber/Behat

2
kkolej napisał(a):
Riddle napisał(a):

Ja bym je napisał w tej samej technologii, w jakiej napisana jest aplikacja, która je wystawia.

myślimy zrobić osobne repozytorium do tego, sama aplikacja ma testy, tu chodzi o możliwość szybkiej prostej edycji bez potrzeby zagłębiania się w kod. implementacja może być ukryta pod spodem.

Yyy... wszystkie testy takie powinny być - pozwalające na prostą edycje bez potrzeby zagłębiania się w kod z implementacją ukrytą pod spodem.

Fakt że o tym mówisz sugeruje że te "testy w aplikacji" takie nie są, i to już jest sygnał że coś jest bardzo nie dobrze; skoro trzeba stworzyć całkiem nowy projekt specjalnie pod testy.

0

A jaki język programowania znasz? Bo albo zrobisz to w czymś typu intellij.http, ale to ma swoje ograniczenia, albo musisz napisać jakiś "program", który testuje. Właściwie dowolne narzędzia do testów się nadadzą (typu junit skoro już pojawiło się nawiązanie do Java).

0
konczita_wurst napisał(a):

Cucumber/Behat

Cucumber, dzięki, kiedyś w tym pisałem przez chwilę i to jest to czego szukałem, dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1