Nazwa elementu interfejsu biblioteki powinna być opisem czynności, czy nazwą wykonawcy?

0

Myślę sobię, czy klasę robiącą replace'y nazwać Replace, czy raczej Replacer?

Mam już np Search, a nie Searcher.

screenshot-20220908164448.png
vs.

screenshot-20220908164536.png

Idea jest taka, że oba z nich są rzeczownikami, mówi się czasem "This function performs two replaces" albo "Performs only one replace". Tutaj Replace jest rzeczownikiem.

0

Nazwa elementu interfejsu biblioteki powinna być opisem czynności

temat sugeruje że pytasz o nazwę elementu czy nazwę metody/funkcji a treść jasno że chodzi o nazwe klasy. Ja lubię takie nazwy klas/modułów jak Replacer czy Searcher

0
KamilAdam napisał(a):

Nazwa elementu interfejsu biblioteki powinna być opisem czynności

temat sugeruje że pytasz o nazwę elementu czy nazwę metody/funkcji a treść jasno że chodzi o nazwe klasy. Ja lubię takie nazwy klas/modułów jak Replacer czy Searcher

Ale taki Optional, Maybe czy Either nie są rzeczownikami, a jednak pasują. Czemu więc Replace miałby nie pasować.

Idea jest taka, że oba z nich są rzeczownikami, mówi się czasem "This function performs two replaces" albo "Performs only one replace". Tutaj Replace jest rzeczownikiem.

5
Riddle napisał(a):

Ale taki Optional, Maybe czy Either nie są rzeczownikami

Ale nie są też w czasownikami. Są przymiotnikami/przysłowkami. Poza tym te wymienione przez ciebie klasy/typy sa generyczne wiec już właściwy typ to np Maybe String co już jest rzeczownikiem (w zasadzie to już równoważnikiem zdania, a rzeczownik jednak jest)

Idea jest taka, że oba z nich są rzeczownikami, mówi się czasem "This function performs two replaces" albo "Performs only one replace". Tutaj Replace jest rzeczownikiem.

Musze to przemyśleć :D
Przemyslane : Tak jak ja lubię to:

  • Replacer obiekt dokonujący zamiany
  • Replace polecenie wykonania zamiany
  • Replaced event z tego że zamieniono

Ale może czytanie o CQRSie mnie spaczyło za bardzo

0
KamilAdam napisał(a):
Riddle napisał(a):

Ale taki Optional, Maybe czy Either nie są rzeczownikami

Ale nie są też w czasownikami. Są przymiotnikami/przysłowkami. Poza tym te wymienione przez ciebie klasy/typy sa generyczne wiec już właściwy typ to np Maybe String co już jest rzeczownikiem (w zasadzie to już równoważnikiem zdania, a rzeczownik jednak jest)

Idea jest taka, że oba z nich są rzeczownikami, mówi się czasem "This function performs two replaces" albo "Performs only one replace". Tutaj Replace jest rzeczownikiem.

Musze to przemyśleć :D
Przemyslane : Tak jak ja lubię to:

  • Replacer obiekt dokonujący zamiany
  • Replace polecenie wykonania zamiany
  • Replaced event z tego że zamieniono

Ale może czytanie o CQRSie mnie spaczyło za bardzo

Tylko ze replacer'em w przypadku mojej biblioteki jest Pattern, bo to on robi replace na stringu.

2
Riddle napisał(a):

Ale taki Optional, Maybe czy Either nie są rzeczownikami, a jednak pasują. Czemu więc Replace miałby nie pasować.

Całkiem inna sytuacja imo - tutaj Optional możesz nazwać instancję obiektu; ten obiekt JEST optionalem. Analogicznie Replace mógłbyś nazwać tutaj wynik podmiany (choć lepiej chyba w tym przypadku Replacement), a nie obiekt wykonujący podmianę.
Najważniejsza jest i tak konsekwencja - jeśli Replace to nie Matcher

0

Wykonawca czynności (Replacer), ewentualnie ReplaceUtil bądź ReplacementUtil.

0

Matcher się nazywa Matcher, tylko dlatego że match jest słowem kluczowym od nowszego PHP, a klasy nie mogą się nazywać słowami kluczowymi. Jakby nie to, to by się nazywał Match.

0

Replacer to jakiś dziwny stworek. W angielskim:

  • "replace" -> czasownik
  • "replacement" -> rzeczownik

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/replace

0

Replacer to jakiś dziwny stworek Lub maszyna, jak computer na przykład.

0
Manna5 napisał(a):

Replacer to jakiś dziwny stworek Lub maszyna, jak computer na przykład.

Obszedłem jezioro. Maszyna, która obchodzi jezioro to...? :-)

0
yarel napisał(a):

Replacer to jakiś dziwny stworek. W angielskim:

  • "replace" -> czasownik
  • "replacement" -> rzeczownik

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/replace

Jest masa czasowników, które można traktować jak rzeczowniki

  • to jump - a jump
  • to drink - a drink
  • to kill - a kill/the kill
  • to ski - ski/skis

etc.

2

W go jest konwencja, że dodajemy -er. Jak nie patrzymy czysto na język angielski to ma to sens. Czyność Replace, abstrakcja nad nią Replacer

1
Riddle napisał(a):

Jest masa czasowników, które można traktować jak rzeczowniki

To prawda, aczkolwiek "replace" nie należy do tej grupy AFAIK.

Co do samego nazewnictwa, nie mam nic przeciwko Replacer.

0

W Go jest bardzo fajna konwencja żeby interfejsy kończyły się na "er" np. reader, writer itd. Za to jeżeli tworzymy klasę to powstrzymujemy się od takich końcówek.

2
yarel napisał(a):

Replacer to jakiś dziwny stworek. W angielskim:

  • "replace" -> czasownik
  • "replacement" -> rzeczownik

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/replace

A w tym słowniku jest: https://www.merriam-webster.com/dictionary/replacer#other-words

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1