Serwer HTTP + aplikacja mobilna - wymiana danych

0

Cześć, witajcie!
Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc. Mam do zrobienia projekt, w którym na ESP8266 postawie serwer HTTP i za jego pośrednictwem przy użyciu aplikacja mobilnej będę sterował włączaniem/wyłączaniem LED, odczytywał temperaturę z czujnika podłączonego do ESP, więc wymiana danych w dwie strony. I teraz pytanie jak najlepiej rozwiązać problem wymiany danych pomiędzy serwerem i apką mobilną? Z informacji, które udało mi się do tej pory zgromadzić wynika, że jednym z lepszych sposobów byłoby wykorzystanie formatu JSON. Tylko teraz pytanie, czy jak wyślę po prostu Stringa z danymi, skonstruowanego zgodnie z formatem JSON to apka mobilna będzie w stanie te dane odczytać? Na przykład:

status5 = "off";
status5 = "on"
   server.send(200, "application/json", "{\"Output 4\" : \""+status4+", \"\"Output 5\" : \""+status5+"\"}");

I od razu drugie pytanie, w jaki sposób odbywa się komunikacja w drugą stronę apka->serwer? Apka tworzy jakiś plik w formacie .json, a następnie jego zawartość wysyła do serwera?

Zaznaczam, że moje doświadczenie póki co jest znikome dlatego pytam o podpowiedzi, w jakim kierunku się doedukować, aby coś takiego ogarnąć :)

2

To już zależy co zrobisz po drugiej stronie. Poczytaj o REST API. Możesz odpytywać takie API co jakiś czas o dane.

0
UglyMan napisał(a):

To już zależy co zrobisz po drugiej stronie. Poczytaj o REST API. Możesz odpytywać takie API co jakiś czas o dane.

Dzięki za odpowiedź! Zapomniałem wspomnieć, że właśnie obecnie sprawdzam działanie REST API. Na tą chwilę udało się zaprogramować sterowanie diodami on/off przy użyciu przeglądarki, za aplikację mobilną się jeszcze nie zabrałem. Na tą chwilę moje doświadczenie w apkach mobilnych jest zerowe dlatego ciężko mi sobie założyć z góry konstrukcję takiej apki.

3

Użyj z jednej i z drugiej strony jakiejś libki do http i nie będziesz się musiał przejmować takimi rzeczami. Da się zrobić http gołymi socketami (z jednej czy z drugiej strony) ale moim zdaniem raczej nie ma sensu. Na mobile nie będzie problemu ze znalezieniem biblioteki http client.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1