Cześć, mam problem z uruchomieniem aplikacji napisanej przy pomocy spring boota w dockerze.

Aplikacja jest zależna od rabbita i redisa, w pliku docker-compose.yml definuje jak powinno to być 'połączone':

 
app:
  build: .
  volumes:
    - .:/app
  ports:
    - "8090:8090"
  links:
    - redis
    - rabbit
redis:
    image: redis
    ports:
        - "6379:6379"
rabbit:
    image: rabbitmq:3-management
    ports:
      - "5672:5672"
      - "15672:15672"

Tutaj mój Dockerfile:

FROM java:8
RUN mkdir /app
ADD . /app
EXPOSE 8090
WORKDIR /app
RUN java -Djava.security.egd=file:/dev/./urandom -Dspring.profiles.active=test -jar /app/build/libs/app-1.0-SNAPSHOT.jar

W czym problem: po uruchomieniu docker-compose up (lub docker-compose run app lub docker-compose build) wstają kontenery rabbita oraz redisa do których mogę się połączyć.
Np. wejść na interfejs internetowy rabbita przez http://localhost:15672

Niestety, pomimo tego że główny kontener 'app' wstaje, mój host go nie widzi. Nie mogę go 'pingnąć' na odpowiednim porcie(8090 w tym przypadku), chociaż dostaje komunikat:
"2015-10-31 1437.409 INFO 6 --- [ main] s.b.c.e.t.TomcatEmbeddedServletContainer : Tomcat started on port(s): 8090 (http)"

Czy miał ktoś z was podobny problem? Liczę na pomoc - dzięki :)