Technologia do nowego projektu - node.js?

0

Witam,
właśnie siedzę i kombinuje nowy projekt i zastanawiam się nad wyborem technologii. Ostatnimi czasy przypadł mi do gustu node.js. I tak się zastanawiam, kiedy stosować node.js? Moim zdaniem na pewno będzie dobry rozwiązaniem dla aplikacji real-time. Do czego jeszcze? Jakiś prosty przykład, hmmm... Powiedzmy, że tworzymy sobie CMSa. Jakby się zagłębić w wszystkie szczegóły to użycie node.js pod jednego cms raczej byłoby bez sensu. A gdyby tak wiele takich CMSów wstawić do serwera napisanego w node.js? Czy to miałby większy sens?

1

IMO, node.js jeszcze nie jest wystarczająco rozwinięte, żeby stosować je w rozwiązaniach biznesowych (bynajmniej ja bym się w to nie pakował na chwilę obecną).
Hobbistycznie, owszem. Ewentualnie malutkie projekty, co do których istnieje pewność, że nie będą bardziej rozwijane (eh, ile to ja już robiłem projektów, które nie miały być rozwijane. Miała być huśtawka, a wyszła jak zwykle karuzela ;) ).

1
Kozy napisał(a):

Witam,
właśnie siedzę i kombinuje nowy projekt i zastanawiam się nad wyborem technologii. Ostatnimi czasy przypadł mi do gustu node.js. I tak się zastanawiam, kiedy stosować node.js? Moim zdaniem na pewno będzie dobry rozwiązaniem dla aplikacji real-time.

Goły node.js bedzie tak samo dobry do "real time" jak php czy inna technologia webowa, wazniejsza jest tu architektura niz technologia.

Kozy napisał(a):

Do czego jeszcze? Jakiś prosty przykład, hmmm... Powiedzmy, że tworzymy sobie CMSa. Jakby się zagłębić w wszystkie szczegóły to użycie node.js pod jednego cms raczej byłoby bez sensu. A gdyby tak wiele takich CMSów wstawić do serwera napisanego w node.js? Czy to miałby większy sens?

Google -> BAAS (Backend As A Service)

co do tematu to ja bym po prostu zrobił w PHP bo tanio i szybko i wystarczajaco dobrze i zobaczyl czy projekt sie przyjmie, no chyba ze robisz to 4fun czy dla siebie

1

Trochę zależy o jaką aplikację real time Ci chodzi ?

  • aplikacje webowa do której będziesz pchał jakieś notyfikaty z serwera - generalnie tak, node.js jest event driven oraz ma web sockety i asynchroniczne http żeby to zrobić, nie wiem tylko czy automoagicznie wspomaga tego typu komunikacje w klastrze, pewnie tak czy owak jakiś MOM (message orientated middleware) będzie trzeba w przyszłości dorzucić

  • aplikacje z live streamem mediów - zdecydowanie nie

  • jeżeli chodzi o real time w zrozumieniu http://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_computing - niewykonalne

Poza tym pamiętaj że node.js to bardzo młody projekt, wiele bibliotek pod niego ma bardzo niestabilne API. Więc szykuj się na ciągłą jazdę na krawędzi.

Sam kiedyś się przymierzałem do małego projektu w node bo korciła mnie idea że cała apka będzie w jednym języku. Ale przypomniało mi to jak bardzo nie lubię samego JavaScript, więc sobie odpóściłem :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1