Faktura - jedna czy kilka klas

0

Chce zrobić klasę modelującą fakturę . W bazie mam tabele nagłówkową i tabelę z elementami faktury. Tak sobie wymyśliłem, że aby opisać taką fakturę potrzebuję 3 klas

 class Faktura
{
NaglowekFaktury naglowek
List<ElementFaktury> elementy;

}

class NaglowekFaktury
{
...
}

class ElementFaktury
{...}

Czy lepiej podejść do tego w inny sposób. Jak to powinno wyglądać ,żeby było w miarę poprawne i elastyczne?

1

a po co oddzielnie NaglowekFaktury?

0

Mój błąd - późno było i za szybko napisałem. Nagłówek nie może być string - pomyliłem się. Natomiast częścią nagłówka jest numer faktury a tutaj jak najbardziej można skorzystać z drugiej części mojej wypowiedzi czyli klasa Faktura powinna mieć metodę generujSygnatureFaktury, która korzystałaby np. z obiektu opartego o wzorzec strategia, przez co łatwo byłoby podmieniać sposób tworzenia numeracji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1