Oprogramowanie medyczne- jak przechowywać dane

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-06 22:57
michal_tr1989
0

Witam. Piszę program do gabinetu lekarskiego i mam problem z zapisem danych. W jaki sposób najlepiej przechowywać baze pacjentów? XML czy używac jakiejś bazy SQL? Czy jeszcze inny sposób :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozostało 580 znaków

2011-09-06 23:31
4

Ja bym użył bazy danych.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
Chyba każdy normalny człowiek by w tym przypadku użył bazy danych... - madmike 2011-09-07 08:11
Sugerujesz, że powinienem zrewidować swoje poglądy? :P - somekind 2011-09-07 10:43

Pozostało 580 znaków

2011-09-10 16:09
0

Daza danych oparta na SQLite będzie najlepszym wyborem.Ot pomyśl co będzie jak przyjdzie Ci Bracie przeglądać dane wg zmieniających się kryteriów ;) Zakładając,że ten program będzie pomykał tylko w 1 gabinecie lekarskim,np u jakiegoś stomatologa na chacie.

ALE jeśli ta baza miałaby być współdzielona między różne gabinety,tudzież gabinet w szpitalu/przychodni i domu,to wtedy nie na SQLite a na czymś solidniejszym wypadałoby postawić.


"Sugeruję wyobrazić sobie Słońce widziane z orbity Merkurego, a następnie dupę tej wielkości. W takiej właśnie dupie specjalista ma teksty o wspaniałej atmosferze, pracy pełnej wyzwań i tworzeniu innowacyjnych rozwiązań. Pracuje się po to, żeby zarabiać, a z resztą specjalista sobie poradzi we własnym zakresie, nawet jeśli firma mieści się w okopie na granicy obu Korei."
-somekind,
konkretny człowiek-konkretny przekaz :]
edytowany 1x, ostatnio: MasterBLB, 2011-09-10 16:11

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 18:06
0

Nie zapomnij zarejestrować bazy w GIODO ;-)

Rejestracja leży już w gestii klienta tak na mój gust ;) - Hostel 2011-09-13 20:29

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 20:33
0
michal_tr1989 napisał(a)

Witam. Piszę program do gabinetu lekarskiego i mam problem z zapisem danych. W jaki sposób najlepiej przechowywać baze pacjentów? XML czy używac jakiejś bazy SQL? Czy jeszcze inny sposób :)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Lepszy serwer bazy SQL i to nie SqLite. Z doświadczenia wiem że bardzo łatwo zrobić instalator z aplikacją i automatyczną instalacją Firebird. Teraz robię aplikację z Postgresql i mam nadzieję że instalacja będzie podobnie łatwa(oby) ;). Parę razy w życiu miałem "przyjemność" instalowania programów wykorzystujących MS SQL Server w wersji Express i rzadko udawało się bez problemów - system nie był świeży - zapewne jakieś śmieci w systemie przeszkadzały ale to mnie uczuliło na tą bazę danych jeśli chodzi o robienie aplikacji z instalacją, która ma wymagać minimum znajomości klikania w systemie.


Jeśli uważasz mój post za wartościowy - daj punkt.
Mój post pomógł Ci rozwiązać problem - zaznacz go.

Pozdrawiam
MSSQL wymiata, reszta ssie. Istnieje pełno aplikacji, które sobie stawiają mssql serwer tak że user jest jedynie o tym poinformowany, ewentualnie zapytany czy można. - areksum 2011-09-14 14:15
Szkoda tylko że akurat nigdy mi się nie zdarzyło by właśnie MSSQL zainstalował się poprawnie :] - Hostel 2011-09-14 15:14
hehe, skłamał bym, jeśli bym powiedział, że zawsze wszystko z instalacją/uruchomieniem jest ok. Sama instalacja (i czas na to potrzeby) bardziej przypomina zawiechę komputera niż poprawny proces instalacji. Ehh, ileż to projektów chodzi na innych silnikach, tylko dlatego, że mssql instaluje się tak bardzo "microsoftowo" :) ale od strony twórcy softu jest najlepszy. - areksum 2011-09-14 15:38
Jeśli prosty i mały system bazy SQL to SQLite lub Firebird. Oba instalują się po cichu. Jeśli dla większej liczby użytkowników to PostgreSQL postawiony na wirtualce albo normalnie. Inne rozwiązania mogą być lepsze w wydajności czy funkcjonalności, ale będą wymagały admina i instalatora (człowieka). - vpiotr 2011-09-26 11:46

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0